EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

+7 пъти ръст на износа ни към Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+7 пъти ръст на износа ни към Китай

mail13:04 | 13.06.2018прегледи 3330 коментарикоментари 0


Българският износ за Китай през последните десет години се увеличи седем пъти и Китай се превърна в наш втори по големина експортен партньор сред страните извън ЕС. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Третата министерска конференция за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в гр. Нинбо, Китай, цитиран в съобщение до медиите от пресцентъра на икономическото ведомство.

Министърът на икономиката поясни, че има възможност за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия. Пример за това са селскостопанските и хранителни продукти, етеричните масла и козметичните продукти от тях, вино и минерална вода. Той допълни, че шестнайсет български компании, опериращи в тези сектори, ще представят своите висококачествени продукти в рамките на Четвъртото Експо за търговия и инвестиции Китай-Централна и Източна Европа.

За периода 2006-2016 г. износът ни за Китай нараства близо 7 пъти – от 78 млн. щ.д. през 2006 г. до 516 млн. щ.д. през 2016 г. Вносът от Китай също нараства, но с далеч по-умерени темпове (през 2006 г. е в размер на 961 млн. щ.д., а през 2016 г. е приблизително 1 млрд. и 154 млн. щ.д.). Въпреки, че през последните 3 години се отчита спад в българския износ за Китай и в двустранния стокообмен като цяло, Китай заема второ място, след Турция, сред експортните ни дестинации извън ЕС. Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в Азия.

За 2017 г. двустранният стокообмен се равнява на 1956.7 млн.щ.д. (ръст от 17.2% спрямо 2016 г.), от които български износ на стойност 714.7 млн. щ.д. (увеличение от 38.5%) и внос на стойност 1242.0 млн. щ.д. (+7.6%).

По време на пресконференцията министър Караниколов подчерта, че България отдава важно значение на инициативата 16+1, която ще имаме честта да домакинстваме в София през 2018 г. Той изтъкна, че това е платформа за нови възможности в посока засилване на инвестиционното и търговското сътрудничество с Китай. По думите му инициативата вече е допринесла за нова динамика в двустранните отношения: налице е осезаем подем в политическия диалог, икономическите връзки, човешкия обмен, контактите между местните власти, както и засилен интерес на китайски компании към нашата страна.

„По отношение на инвестициите бих искал да изтъкна, че приветстваме китайските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС, да установят в България свои производствени бази и развойни центрове", заяви министърът. Като допълни, че достъпът до финансиране е от съществено значение за осъществяването на успешни бизнес проекти. В тази връзка той отбеляза като важно сътрудничество на Българската банка за развитие (ББР) с китайски финансови институции, подчертавайки, че през 2017 г. ББР и Китайската банка за развитие са сключили кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 млн.евро. От думите му стана ясно още, че през миналата година ББР е договорила 50 млн. евро от Ексим Банката на Китай за финансиране на българския бизнес и също така води преговори за осигуряване на финансов ресурс с Индустриалната и търговска банка на Китай, след първото кредитно споразумение сключено през 2016 г.

В заключение министър Караниколов изтъкна, че с цел промоция на българските продукти на китайския пазар, Министерството на икономиката подготвя представителна бизнес делегация за участие в Първия китайски международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе през ноември в Шанхай.

По-късно икономическият министър посети Изложбата на стоки за страните от ЦИЕ в рамките на Четвъртото Експо за търговия и инвестиции Китай-ЦИЕ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg