EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

7 млн.лв. превод АЕЦ „Козлодуй” →„Уестингхаус” изяснен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 млн.лв. превод АЕЦ „Козлодуй” →„Уестингхаус” изяснен

mail06:20 | 20.10.2014прегледи 1647 коментарикоментари 0


/обновена/АЕЦ "Козлодуй" е извършила плащане към "Уестингхаус Енерджи Систъм" във връзка с изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок на централата. Във връзка с удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока е необходимо да бъде приведен в съответсвие и приналежащият им специален корпус. Общата стойност на договора е 15 995 000 щатски долара. Предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г. 

Акционерното споразумение за изграждане на седми енергоблок на АЕЦ-Козлодуй е сключено с "Уестингхаус Електрик Къмпани" и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса.

Служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на 7-ми блок. Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващото правителство като основа за продължаване на работата между АЕЦ "Козлодуй" и Уестингхаус до достигане на междинно инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта.

Това е официално съобщение на Министерство на икономиката и енергетиката във връзка с изтекло по-рано съобщение на Агенция "Фокус":

Над 7 млн. лева са били преведени на 17 октомври т.г. следобед от АЕЦ „Козлодуй” на „Уестингхаус”. Българската електроцентрала се обслужва от 10 банки. В момента се проверява през коя банка е изнесено плащането, но то фигурира между банковия обмен. Агенцията потърси за коментар вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, която заяви, че няма информация за извърешно плащание и обясни, че служебното правителство не е подписвало никакъв договор във връзка със 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Захариева подчерта, че не счита за редно служебно правителство да поема ангажименти за важни, дългосрочни и стратегически проекти. Вицепремиерът се ангажира с проверка дали 7 млн. лева са били преведени на американската компания „Уестингхаус” и увери, че ако се окаже вярно, че е извършено плащане лицата, които са превишили правомощията си, със сигурност ще бъдат наказани.
Бившият народният представител и енергиен експерт от БСП Явор Куюмджиев посочи, че също няма информация за плащанията и призова да се търсят коментари от бившия изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов и енергийния министър в кабинета „Орешарски” Драгомир Стойнев. Според Куюмджиев договорът с „Уестингхаус” трябва да бъде внимателно анализиран, преди да започнат плащанията по него. Куюмдижев посочи, че с американската компания е подписано споразумение, но ако са възникнали плащания, то той няма отговор.
„Уестингхаус” беше посочена като евентуален изпълнител на проекта за изграждане на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Според предварителните договори нямаше обявена финансова стойност на проекта. Подписването на договора с американската компания предизвика голям обществен интерес.

Коментари

Плащането на АЕЦ „Козлодуй” касае дейности по работещите блокове – 5 и 6, удължаване на техния ресурс и няма нищо общо със 7 блок. Това коментира за Агенция „Фокус” бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” инж. Иван Генов във връзка с информацията. „Парите са за подмяната на УКТС на Спецкорпуса. Това е по програмата за модернизация. Освен 7 блок, в АЕЦ „Козлодуй” има два блока, които работят и трябва да им се удължава ресурсът. Това е договор за подмяна на управляващите системи на Спецкорпуса. Договорът е от миналата година, там се работи и си има плащания. Това няма нищо общо със 7 блок”, уточни инж. Генов.
Той обясни, че става дума за специализирания корпус – т.нар. Спецкорпус на 5 и 6 блок. „Там има обработка на хим. реагенти, на радиоактивни води от блоковете, изпарителни установки и има такава управляваща система – УКТС на Спецкорпуса. На блоковете от 2001 г. до 2007 г. сменихме тези управляващи системи с такива на „Уестингхаус” по предната модернизация. Сега продължаваме модернизацията за удължаване на ресурса, защото това е старо оборудване там и го подменяме с ново, което също е на „Уестингхаус”. АЕЦ „Козлодуй” плаща много работи за много договори и не е необходимо всяко плащане да се смята, че е по 7 блок. С „Уестингхаус” работим от 20 години и повече”, допълни инж. Иван Генов.

Дано служебното правителство не действа на своя глава по големите енергийни проекти. По тях трябва да има консенсус и затова правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с „Уестингхаус” за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите. АЕЦ „Козлодуй” няма никакви основания за плащания по проекта за 7 блок, поне аз оставих нещата така. Но ръководството на централата беше сменено от служебния министър и какви действия са предприемани трябва да попитате именно него. Това коментира Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски.
Спекулациите с енергийните проекти носят само минуси за България, заяви Стойнев. Картинката трябва да е чиста и знам, че всички отговорни политици го разбират, особено в ситуация като сегашната. По изграждането на газовите връзки със съседните държави, Южен поток и ядрената енергетика трябва да има консенсус между политическите сили, а не игри на дребно. От тях зависят националната сигурност и икономическата стабилност, заяви още Стойнев.
Стойнев изрази съмнение, че е възможно да има плащания 7 блок, защото до сега няма информация проектът да е потвърден от служебното правителство. „В момента не съм министър на икономиката и енергетиката. Това, което мога да заявя, е че първо трябва да се попита министъра на икономиката и енергетиката – защо е направен този превод. Второ, при положение че не е потвърден договорът за изграждане на 7 блок от служебното правителство, защо е необходимо да се направи този превод, или този превод просто е във връзка с други проекти, по които АЕЦ „Козлодуй” работи с „Уестингхаус”.
Драгомир Стойнев припомни, че „АЕЦ „Козлодуй” работи с „Уестингхаус” от приблизително 20 години по различни технологични проекти, а кабинетът на ГЕРБ е възложил на компанията през 2012 г. да направи предпроектното проучване за избор на технология за 7 блок.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888