EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 млн. туристи в България, колкото е населението

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 млн. туристи в България, колкото е населението

mail16:15 | 28.05.2014прегледи 633 коментарикоментари 0


През 2013 година туристите, посетили България са почти колкото населението на страната, показват данните на Световната организация по туризъм. Седем милиона туристи са посетили България за този период, като са приходите от тяхното посещение е на стойност около 4 милиарда долара. На фона на останалите европейски държави България отбелязва 4.8% ръст в сектора. Все още страната ни не обръща достатъчно внимание на отделни видове туризъм. Именно така според експертите ще се избегне временният сезонен фактор, който пречи на целогодишната заетост.
Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифаи, който е в София,  заяви пред журналисти, че сега е време да се диверсифицира българският туристически продукт и да се насочи внимание към планинския туризъм не само през зимата, но и през лятото, към културния туризъм, към СПА и уелнес туризма.
Рифаи отбеляза, че в ретроспективен план досега България е наблягала на развитието на морския туризъм по Южното Черноморие и допълни, че според него там вече има значително ниво на насищане.
С диверсификацията на туристическия продукт според Рифаи ще се реши проблемът със сезонността и така ще се осигури целогодишна работа за туристическия сектор. Освен това ще има по-широко географско разпространение на туристическия сектор и по-голяма част от населението ще бъде благоприятствано.
Икономическите ползи ще са свързани и със създаването на нови работни места, особено в региони, които страдат от липсата на такива. Той напомни, че в световен мащаб едно от всички 11 работни места се създава от туристическия сектор, а непрекият ефект е свързан с това, че всяко пряко създадено работно място в туризма генерира около 1,4 други места, основно в сферата на услугите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1137