EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 министерства с просрочени задължения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 министерства с просрочени задължения

mail15:40 | 31.05.2016прегледи 887 коментарикоментари 0


Седем министерства имат просрочени задължения по обществени поръчки. Това става ясно от писмените отговори на министрите на социалната политика (от бившия министър Ивайло Калфин), на земеделието Десислава Танева, на отбраната Николай Ненчев, на вътрешните работи Румяна Бъчварова, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на здравеопазването Петър Москов и на околната среда и водите Ивелина Василева в отговор на питане на депутата от Реформаторския блок Станислав Иванов.

От публикуваните данни на сайта на Народното събрание става ясно, че рекордьор по суми и по забавяне във времето е социалното министерство. Някои то тях са от далечната 2009 година и са свързани с бенефициенти по приключилия Проект „Красива България" и закрития Социалноинвестиционен фонд. В уточнението си бившият вече социален министър Ивайло Калфин пише, че ръководеното от него ведомство не може да се разплати по забавените плащания със средства от текущия си бюджет и е категоричен, че тези задължения не са натрупани по вина на ресорното министерство, защото са правени опити за намиране на адекватно решение.

Следващият голям длъжник е Министерството на земеделието и храните с общо 694,5 хил. лева, които са просрочени с повече от три месеца. Следва Министерството на отбраната с 603,9 хил. лева просрочени задължения, като най-много са неразплатените поръчки на Военномедицинска академия (ВМА), но те намаляват - от 102 хил. лева в началото на 2015 година до 33,2 хил. лева днес.

Министерството на вътрешните работи (МВР) дължи малко над 174 хил. лева по договор с "Българска телекомуникационна компания" (БТК), но договорът е сключен със закритото вече Министерство на извънредните ситуации, уточнява Румяна Бъчварова.

Просрочените с повече от три месеца задължения на здравното министерство възлизат на 62,3 хил. лева, отчита министър Петър Москов.

От Министерство на околната среда и водите обявяват задължения само в размер на 7,5 хил. лева по договор с фирма „Крестън Бул Мар". Компанията е предоставила фактура за плащане по ОП „Околна среда" за миналия програмен период (2007 - 2013 година) с липсващи реквизити. Документът е върнат за корекция, обяснява ресорният министър Ивелина Василева.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова признава за неплатени фактури по три договора за услуги, но не уточнява сумите по тях. Причината ръководеното от нея министерство да не се е разплатило по тези задължения са оспорени размери на задълженията от страна на ведомството.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg