EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7-ми реактор се планира да заработи през 2034

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7-ми реактор се планира да заработи през 2034

mail17:05 | 26.01.2024прегледи 674 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри проект на споразумение между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на Република България, съобщи МС.

С решение на Народното събрание от м. януари 2023 г. се възлага на МС да проведе преговори и да сключи междуправителствено споразумение с правителството на САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000. Проектът на споразумение подлежи на ратификация от Народното събрание.

Документът има за цел да създаде рамка за задълбочаване на сътрудничеството по проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели в Република България въз основа на принципа на взаимната изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете държави.

Консултациите, обменът на експертен и технически принос за постигане на напредък при разработването на ядрената програма на България, участието на субекти от трети държави, при спазване на приложимото национално законодателство, в проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, идентифицирането на потенциално финансиране, насърчаването на ядрената енергия за граждански цели в рамките на ЕС са сред основните дейности по споразумението.

За реализацията на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" се обмисля вариант около 30 процента да бъде собствен капитал и 70 на сто - привлечен капитал. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов по време на Третата ядрена конференция, която се провежда в София.

Той уточни, че преди да се мисли за структурирането на проекта, трябва да се знаят пълните му обеми. Това много зависи и от ОВОС-а, който ще бъде направен за осми блок, като надеждите са да има застъпване на работата на осми блок с пети и шести. Това ще покаже дали има нужда да се изградят охладителни кули. 

Вече са водени предварителни разговори с банки, но конкретното привличане на финансиране ще стане ясно на по-късен етап, добави изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".

От 5000 до 10 000 души се очакват да бъдат пряко ангажирани в строителството на двата на нови блока и съпътстващите дейности, посочи Николов. Затова в момента се оглеждат всички сгради около централата, за да може тези хора да бъдат настанени. Работи се по въпросите за изграждането на довеждащата инфраструктура в района на Козлодуй.

До момента от двустранни разговори интерес към строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" са заявили компаниите "Хюндай" (Hyundai), "Бехтел Корпорейшън" (Bechtel Corporation), като на 5 февруари ще дойдат и "Флуор" (Fluor). Това каза още изпълнителният директор на АЕЦ Валентин Николов.

На въпрос на БТА дали потенциалните строители трябва да са работили с технологията AP 1000, Николов отговори, че на този етап няма такова изискване. Той допълни, че има работна група, която работи във връзка с втория етап, за да се намали кратката листа от няколко компании.

"Уестингхаус" не участват в избора на строителя, а само държавата, добави Николов. Страната ни се представлява от работната група, която е формирана със заповед на министъра на енергетиката. Тя е съставена от експерти от Българския енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй Нови Мощности", както и от самата ни атомна централа. Те изготвят правилата. След това, отново със заповед на министъра, ще бъде направена оценъчна комисия.

Според Валентин Николов поставените срокове са амбициозни, но България трябва да бъде първа, за да може да усвои технологията.

В момента има решение за избор на строител само на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, като за 8-и блок предстои. Най-вероятно, за да не се водят втори преговори, ще бъде включен и 8 блок. "При всички случаи строителят най-вероятно ще прави и двата блока", коментира Валентин Николов.

Вече започнахме процедурата по оценка на въздействие върху околната среда и за блок 8 на АЕЦ "Козлодуй", съобщи министърът на енергетиката Румен Радев. По думите му целта е към 2034 г. България да има присъединена към мрежата и функционираща част от новите мощности от блок 7 на АЕЦ "Козлодуй", както и около 2-3 години по-късно да има и работещ блок 8 на атомната ни централа.

"Разполагаме с площадка, разполагаме с инфраструктура, но планираме и допълнително изграждане на инфраструктура за тази площадка 2, така че и тя да е подходяща, а не само за блок номер 7", заяви министър Радев. Той припомни, че технологията, която е избрана за блоковете 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй", е AP 1000. Той допълни, че това е продължение на усилията, които се полагат и на междуправителствено ниво между САЩ и България. Министърът информира, че вече има мандат за подписване на междуправителственото споразумение между България и САЩ. Радев се надява това да стане в рамките на следващия месец.

"Всички текстове са съгласувани и уточнени между партньорите", изтъкна министърът на енергетиката. Радев уточни, че това споразумение не се фокусира само върху избора на ядрения остров и на тази технология, но и позволява по-широко сътрудничество в обмена на знания, опит, информация, развитие на кадри, допълнителни технологии. Освен това ще се развиват и взаимни проекти в частта на преработката и дългосрочното съхранение на високорадиоактивни отпадъци.

Има и утвърден работен график, по който се работи, допълни Радев. Той уточни, че по него в момента България е в процедура на покана на потенциални строители за блок 7 и след това за блок 8. Към тях има определени изисквания.

До 2 февруари трябва да са готови първите апликационни форми, за да се направи една кратка листа с квалифицирани строители. След това ще започнат преговори и съответно ще се направи избор на партньор и строител, за да може към юни тази година да се оформи и споразумение за това. То ще бъде съобразено с доставчика на инженерното решение с избраната технология AP 1000. Остава въпросът да се избере и доставчикът на турбинното оборудване.

Задачата е до лятото на следващата година да се приключи с инженеринг първа фаза и да има възможността да се премине към приемане на окончателно инвестиционно решение. След това ще се възложи и производството на оборудването. "Надявам се това са стъпките, които ще направят този процес необратим и осъществим в сроковете, които говорим", коментира Румен Радев. Към момента към министъра на енергетиката идват седмични доклади за прогреса за строителството на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй". 

Министърът отбеляза, че заедно с Министерството на транспорта и съобщенията ще започне и процедура по проектиране на железопътна връзка и свързване с атомната централа. Активно се работи и с академичната общност, защото без подходящи кадри няма как да се развива ядрената енергетика в България, допълни Радев.

Енергийният министър добави, че се работи по дезертификацията на ядреното гориво. Той увери, че всичко по този процес върви по график. С европейски партньори се работи и по програма за алтернативна преработка извън Руската федерация на отработеното гориво от блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй", завърши министърът на енергетиката Румен Радев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg