EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ готов през 2033 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ готов през 2033 г.

mail13:05 | 25.10.2023прегледи 1176 коментарикоментари 0


Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде готов през 2033 г. Процедурата за неговото изграждане започна днес с решение на Министерския съвет (МС). За целта капиталът на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД ще бъде увеличен с 500 млн. лв.

Кабинетът възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да предприеме необходимите действия по прозрачен избор на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на новия енергоблок.

Окончателният договор с избраната компания и с доставчика на технологията АР1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение. Кабинетът задължи министъра на енергетиката да организира преговори с финансови институции за осигуряването на необходимите заемни средства.

Със същото правителствено решение ще започне подготовката и за изграждането на 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“. По план дейностите по строителството на двата нови енергоблока трябва да вървят успоредно и вторият да бъде завършен до две-три години след първия.

Премиерът акад. Николай Денков определи днешното решение на МС като едно от най-важните, които ще вземе кабинетът по време на този мандат. „Общата мощност на бъдещите 7-и и 8-и блок е 2300 MW, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 MW на затворените 1-ви, 2-ри, 3-ри и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй““, посочи министър-председателят преди редовното заседание на правителството.

Акад. Денков обърна внимание, че технологията, избрана за тези реактори, е уникална в света: „Тя позволява в много кратък срок да се променя два пъти мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система.“

България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика. Но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри – локация, лицензии, безопасност и най-вече време и средства за изграждане.  Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.  Според него това не се случва. Явно АЕЦ ще се изгражда като магистралите – на тъмно, заяви Радев.

Решението на правителството депутатът от ГЕРБ Делян  Добрев коментира, че то е в правилна посока и е вследствие на решение на Народното събрание, което възложи тази задача на Министерския съвет.

Той уточни, че решението ще бъде изпратено в Народното събрание за одобрение. По думите му групата на "ГЕРБ-СДС" има забележки по него, давайки за пример, че капиталът в това ново дружество, което ще отговаря за тази реализация, не трябва да е 500 млн. лева, а 1,6 млрд. лева, за да може да се гарантира работата му в следващите 3-4 години. "Това са свободните пари, които има в енергетиката и ние ще настояваме да бъдат прехвърлени като капитал в това ново дружество", каза още Добрев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg