EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7-ми блок: 30% Уестингхаус, 70% АЕЦ Козлодуй

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7-ми блок: 30% Уестингхаус, 70% АЕЦ Козлодуй

mail10:56 | 25.06.2014прегледи 792 коментарикоментари 0


Съвместно предприятие за строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ между американската компания „Уестингхаус“ и българската държава - документът е трябвало да се подпише на 24 юни, но някои от текстовете по договора смутили българската страна - такива публикации се появиха през последните дни и още, че се предвижда сегашното дъщерно дружество АЕЦ „Козлодуй“ - Нови мощности“ да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на АЕЦ „Козлодуй“, а 30% ще бъдат прехвърлени на „Уестингхаус“. Александър Николов, зам-директор на АЕЦ, заяви в предаването "Хоризонт до обед", че разговорите с "Уестингхаус" са започнали още през декември.

В момента подготвяме един предварителен документ, който сме нарекли споразумение за сътрудничество. Той е в своя край и очакваме в близко време да бъде подписан, не мога да се ангажирам с точна дата. Това е акционерно споразумение, първичен документ, в резултат на който ще започне определена дейност, а крайната цел е подписването на договор за изграждането на нов блок на площадката ва АЕЦ "Козлодуй". Такива са ни намеренията - "Уестингхаус" да влезе с 30 процента собственост, а АЕЦ - с останалите 70 процента. Смятам, че уговорката ще бъде надлежно описана в споразумението, че в момента на зареждане на готовия блок с ядрено гориво "Уестингхаус" ще излязат от акционерното споразумение. Не бих споделил това, че няма да бъдат дългогодишен инвеститор, защото изграждането не става за едни ден. Но те няма да бъдат оперираща компания. Намирането на съответните капитали за изграждане на АЕЦ - това една от задачите, които си поставяме в акционерното споразумение. Договорът ще бъде подписан, след като се изпълнят всички условия, които ще бъдат фиксирани в акционерното споразумение. Не бих се ангажирал с точния механизъм на финансиране.

Все още акционерното споразумение е с гриф поверително, уточни Николов и не отговори на въпроса дали ще има държавна гаранция:

Програмата за модернизация на 5 и 6 блок беше със заем, който беше гарантиран държавно. Това решение ще бъде взето на ниво Министерство на икономиката и енергетиката.

Николов отказа коментар на политически изказвания по темата:

Моето лично мнение е, че изграждането на нова ядрена мощност е необходима в България. Това, че в момента Европа и светът са в икономическа криза, не означава, че ще е вечно. Действително консумацията на еленергия е по ниска, но експортът е почти възстановен. Икономиката няма как да не се развива. Не можем да очакваме да сме в това състояние дълго време напред - АЕЦ дава най-сериозния склад в средната цена на електроенергия в страната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165