EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7-месечно дъно на промишлената активност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7-месечно дъно на промишлената активност

mail16:08 | 05.10.2021прегледи 766 коментарикоментари 0


Производствената активност в еврозоната продължи да се разраства през септември, но с най-слабото темпо от 7 месеца насам с оглед на недостига на суровини и материали заради нарушените доставки, което води и до запазване на високите промишлени цени.

Това показват окончателни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджър.

Окончателният промишлен PMI индекс на агенция IHS Markit се понижи през септември до 7-месечно дъно от 58,6 пункта спрямо 61,4 пункта през август и предварителен индекс на ниво от 58,7 пункта, като това е силното понижаване на индекса в рамките на месец от април 2020 г., когато европейската икономика беше засегната сериозно от първата вълна на коронавирусната пандемия.

Промишлените предприятия на стария континент изпитват сериозни логистични проблеми, недостиг на продукти и срив на работната сила, причинени до голяма степен от продължаващите смущения, причинени от пандемията Covid-19, която принуди правителствата да наложат преди време строги ограничения на мобилността.

Производственият PMI подиндекс, който се взима предвид при оценяването на общата бизнес активност (на общия PMI индекс), отслабна през септември до 55,6 пункта от 59,0 пункта през август, но все още остава стабилно над важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между експанзията и свиването на икономическата дейност.

"Докато производството в еврозоната продължи да се разраства със стабилни темпове през септември, растежът на промишлената дейност отслабна, тъй като производителите съобщават за нарастващи проблеми с доставките“, коментира последното проучване Крис Уилямсън - главен бизнес икономист в IHS Markit.

"Проблемите с доставките продължават да причиняват хаос в големи групи от европейското производство, като се отчитат закъснения и недостиг на суровини и материали с такива темпове, каквито не са наблюдавани през последния почти четвърт век и в същото време няма никакви признаци на предстоящо подобрение", допълни той.

Наличните проблеми с доставките и предлагането запазват натиска върху разходите, от които се нуждаят фабриките за получаване на суровини и материали. Самият PMI индекс на цените на входа на предприятията се понижи много слабо през септември до 86,9 от 87,0 пункта месец по-рано, продължавайки да се задържа в много високи нива (далеч над 50,0 пункта).

Промишлените предприятията обаче започнаха да прехвърлят част от тези ценови увеличения на своите клиенти чрез повишаване на производствените цени, като индексът на цените на продукцията се доближи до рекордно високото ниво, наблюдавано през лятото.

Британският промишлен PMI също отчете понижение през септември до 57,1 пункта от 60,3 пункта през август.

И в този случаи негативно влияние върху промишлената дейност оказвт забавянето във веригата на доставки, по-бавен растеж на новите поръчки и на самото производство, както и нарастващия недостиг на материали и работна ръка в Обединеното кралство, като износът на промишлено произведени стоки също спадна за пръв път от осем месеца насам.

Роб Добсън, директор на IHS Markit, коментира, че "растежът на производството е силно повлиян от продължаващото напрежение във веригите на доставки и, тъй като търсенето далеч надвишава предлагането, неизбежен резултат са по-високите цени, които в крайна сметка ще навредят на джоба на потребителите"./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg