EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

+7 г. разрешение за меден сулфат в земеделието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+7 г. разрешение за меден сулфат в земеделието

mail14:01 | 29.11.2018прегледи 5136 коментарикоментари 0


ЕС ще удължи със 7 години, въпреки рисковете, посочени от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), разрешението в земеделието да се използва меден сулфат, един от малкото бактерициди и фунгициди, разрешени в биологично сертифицираното селско стопанство, предаде Франс прес.

Експертите от страните членки се произнесоха в подкрепа на това удължаване от 31 януари 2019 година, когато изтича сегашният срок, съобщи ЕК.

ЕОБХ подчерта неотдавна рисковете от използването в земеделието на съединения, произлезли от меден сулфат, особено за замърсяване на почвите.

Медният сулфат, използван като фунгицид, което означава, че е примесен с вар, е разрешен в определени граници в био земеделието.

Тази субстанция се използва най-вече в лозарството за борба с щетите, нанесени от гъбата мана.

Приетото днес удължаване сваля с около една трета сегашния праг за био стопаните. Тази ограничение ще бъде прилагано освен това за цялото селско стопанство.

ЕК посочва, че това удължаване "подобрява опазването на околната среда, като ограничава дозите за прилагане и в същото запазва важен инструмент за защита на културите".

Наред с това ЕК възложи на ЕОБХ да изработи по-подходяща методология за отчитане на рисковете за околната среда, която да е достъпна при следващото подновяване на разрешението. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg