EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

7 блок в Козлодуй = €3,6 млрд.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 блок в Козлодуй = €3,6 млрд.?

mail09:43 | 04.07.2014прегледи 2233 коментарикоментари 0


Икономическият вестник "Никей", цитиран от АФП, съобщи, че японската група "Тошиба" (Toshiba), чрез американския си филиал "Уестингхаус" (Westinghouse), е на път да спечели договор за ядрен реактор в България. В информацията се споменава стойност на поръчката от порядъка на 500 милиарда йени или 3,6 млрд. евро.
Според вестник Japan Times, „Тошиба” ще инвестира и в самия енергиен холдинг, но не се съобщават детайли. Не е изключено японската корпорация да има акционерно участие, докато реакторът се построи, и след това да се оттегли.
Новината доведе до вдигане на акциите на "Тошиба" с над 3% на токийската стокова борса. Тя бе съобщена от агенциите Ройтерс и Блумбръг.

Споразумението с "Уестингхаус електрик кампъни" и "Тошиба" за стратегически инвеститор за изграждането на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" не предполага на този етап поемането на каквито и да е ангажименти. Това се посочва в съобщение на Българския енергиен холдинг.
Преговорите с "Уестингхаус електрик кампъни" и "Тошиба" започнаха още през декември 2013 г. , когато след решение на Министерския съвет и на министъра на икономиката и енергетиката бе подписано Споразумение за стратегически инвеститор, припомнят от БЕХ.
През изминалите шест месеца бяха проведени интензивни преговори за структуриране на проекта и по основните параметри на акционерно споразумение, по което страни са "АЕЦ Козлодуй Нови мощности", АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус електрик кампъни", посочват от холдинга. Освен представители на страните в споразумението, в преговорите са взели участие и представители на Министерството на икономиката и енергетиката и БЕХ. Самото споразумение представлява обща рамка на евентуалното сътрудничество между страните и на този етап не предполага поемането на каквито и да е ангажименти, подчертават от БЕХ.
Стойността на необходимите инвестиционни разходи за реализиране на проекта следва да бъде уточнена по време на преговорите по условията на договора за инженеринг, доставка и строителство, добавят от холдинга.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4140