EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 000 лв. заплата за член на ВСС + второ четене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 000 лв. заплата за член на ВСС + второ четене

mail06:55 | 01.04.2016прегледи 1903 коментарикоментари 0


С 81 гласа „за”, 11 – "против" и 18 – „въздържал се”, парламентът гласува на второ четене промени в Закона за съдебната власт, с които повиши възнагражденията на членовете на Висшия съдебен съвет и ги изравни с тези на главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд,  които получават около 7 000 лева, според изчисления на сп. "Правен свят". Вносител на предложението бе народният представител от Патриотичния фронт Емил Димитров, а то предизвика широк дебат в пленарна зала, но в крайна сметка бе прието. Освен това, на изборните членове на Съвета ще бъдат изплащани средства за облекло в размер на две средномесечни заплати на заетите лица в бюджетната сфера, а редовният им платен годишен отпуск ще бъде в размер на 30 работни дни. Изборните членове на ВСС няма да получават допълнителни възнаграждения за работата си в отделните комисии към Съвета.

Според мен не е нормално членовете на ВСС да взимат заплати по-високи от тези на съдии, прокурори и следователи във върховните съдилища. Това каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Екатерина Захариева, по повод на гласуваните в пленарна зала промени в Закона за съдебната власт, които повишиха възнагражденията на членовете на Висшия съдебен съвет и ги приравниха на тези на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС” . Министър Захариева обърна внимание и на необходимостта от въвеждането на електронно дистанционно гласуване при провеждането на прекия избор за членове на ВСС от магистратите и изрази надежда то да бъде въведено при провеждането на следващия избор, който се очаква да бъде през 2017 година.

С 92 гласа „за”, 41-„против” и 5-„въздържал се”, Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за съдебната власт, които въвеждат задължение на членовете на Висшия съдебен съвет да взимат решенията си в условията на явно гласуване . Пленумът на Висшия съдебен съвет ще приема решение за прекратяване на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията с мнозинство не по-малко от 17 гласа. Същото мнозинство се изисква и при предложение до Президента за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. За всички останали решения се изисква обикновено мнозинство - повече от половината от присъстващите членове. Решенията на колегиите във ВСС, които са свързани с назначаване, повишаване, преместване и освобождаване от длъжност на магистратите, трябва да се вземат с мнозинство не по-малко от 8 гласа за Съдийската колегия и не по-малко от 6 гласа за Прокурорската. Същото мнозинство се изисква при правенето на периодични атестации на съдиите, налагането на дисциплинарния наказания и назначаване на административни ръководители на съдебните институции. За всички останали решения се изисква мнозинство повече от половината от присъстващите членове на Съвета. Направените промени задължават ВСС да провежда своите заседания публично, с пряко излъчване в интернет, освен в случаите, когато се обсъжда налагане на дисциплинарно наказание на магистрат или се разисква документ, който съдържа класифицирана информация.

източник:БТА, агенция Фокус, Правен свят


Тагове: заплата, член, ВСС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185