EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

660 млн.евро за енергийна ефективност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

660 млн.евро за енергийна ефективност

mail10:50 | 26.04.2012прегледи 406 коментарикоментари 0


„Шестотин и шейсет милиона лева са осигурени на българския бизнес и гражданите за изпълнените на проекти, свързани с реализацията на мерки за енергийна ефективност за предприятия и жилищни сгради в цялата страна.” Това каза министър – председателят Бойко Борисов на представянето на нова схема за финансиране по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ – Програма „Енергийна ефективност и зелена икономика”.
„Досега нашите фирми говореха за това, че нямат пари. Виждате в докладите и статистиката – нашата икономика е пет пъти по-енергоемка, в сравнение със средната за Европейския съюз, а с някои от водещите държави и десет пъти”, посочи Борисов. По думите му надали има държава, която си е позволила такова разхищение на пари, през годините, както България и даде за пример проекта „Цанков камък” и намеренията за строителство на АЕЦ „Белене”.
Според премиера един реактор на атомната централа в „Козлодуй” работи само за покриване на загубите на енергия в страната, а „най-евтината енергия е спестената енергия”. „Колкото повече харчим енергия, толкова повече реактори правим и то с пари на данъкоплатците”, беше категоричен премиерът. Борисов заяви още, че със спестените средства страната ни ще може да изгражда пречиствателни станции, жп линии, като най-чист транспорт и магистрали, където разходите на гориво и вредните емисии намаляват.
По отношение на енергийната ефективност министър - председателят подчерта, че обновените по проекти за енергийна ефективност жилищни сгради намаляват енергоемкостта си средно с около 55 - 60 % на месец.
„По ОП „Конкурентоспособност“ - програма ,,Енергийна ефективност и зелена икономика‘‘ ще бъдат отпуснати безвъзмездно 150 млн. евро за микро-, малки и средни предприятия”, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Средствата са за реализиране на проекти в енергоспестяващи производствени технологии и технологии от възобновяеми енергийни източници, технологии за намаляване на енергоемкостта на производството, както и мерки за усъвършенстване на процесите в предприятията, свързани с енергийния мениджмънт. Успоредно с това Европейската банка за възстановяване и развитие, от своя страна, ще предостави кредитна линия, чрез шест български банки, на стойност между 50 и 150 млн. евро за мостово финансиране на проектите.
„Програма „Енергийна ефективност и зелена икономика” е програма за модернизация и обновяване и на многофамилните жилищни сгради”, подчерта на форума министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Според нея това е изключително важна програма като част от общата стратегия и визия за това енергийната ефективност да бъде сред основните приоритети на правителството. Павлова очерта предимствата и ползите от прилагането на мерките за енергийна ефективност и допълни, че целта е със средствата от 63 млн. евро, които се предоставят по Оперативна програма „Регионално развитие”, до 2015 г., да бъдат обновени поне 180 сгради в цялата страна.
„Ако към момента стартираме мерки по отношение на частните сгради, голямото бяло петно, което стоеше бяха инвестициите в бизнеса и малките и средни предприятия. А там потенциалът за мерки свързани с енергийната ефективност е огромен. Радвам се, че най-после днес запълваме това бяло петно”, каза по време на форума министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
„И ако към този програмен период ние можем да измерим инвестициите във всички сектори на енергийната ефективност в стотици милиони, сигурен съм, такива са нашите амбиции и планове, че през следващия програмен период инвестициите ще ги мерим в милиарди - със сигурност над един милиард”, допълни още Дончев. По думите му, предварителните изчисления показват, че само икономическите ползи от това , ако страната ни успее да инвестира 1.3млрд.лв. в периода 2014-2020г. ще бъдат не по-малко от 2.3 млрд.лв.
„Всички мерки, свързани с енергийната ефективност пестят пари. Те се усещат по джоба на гражданина и по джоба на предприемача. На второ място те правят българската икономика по-конкуретноспособна”, каза още министърът и допълни, че това са мерки, които щадят околната среда и които възпитават, оформяйки отношение към обкръжаващата ни среда.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg