EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

66 % от европейците подкрепят цензурата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

66 % от европейците подкрепят цензурата

mail12:27 | 11.07.2023прегледи 677 коментарикоментари 0


Последното проучване „Стандартен Евробарометър“, проведено през юни 2023 г., показва, че мнозинството от гражданите на ЕС продължават да подкрепят енергийния преход и да очакват мащабни инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Те продължават да изразяват широко одобрение за мерките, предприети от ЕС в подкрепа на Украйна и украинския народ. Те също така подкрепят засилено сътрудничество в областта на отбраната в ЕС и увеличаване на разходите за отбрана.

Въпреки че инфлацията продължава да буди сериозно безпокойство, възприятията за икономическата ситуация и икономическите очаквания се подобряват. По-голямата част от европейците считат, че NextGenerationEU — планът на ЕС за възстановяване в размер на 800 милиарда евро — може да даде ефективен отговор на настоящите икономически трудности. Подкрепата за еврото остава висока.

Широка подкрепа за енергийния преход

Над 80 % от гражданите на ЕС смятат, че ЕС трябва да инвестира мащабно в енергия от възобновяеми източници, като например вятърна и слънчева енергия (85 %), както и че повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките ще ни направи по-малко зависими от производителите на енергия извън ЕС (82 %). Освен това 80 % вярват, че държавите — членки на ЕС, трябва съвместно да купуват енергия от други държави, за да получат по-добра цена.

Освен това 81 % от анкетираните са съгласни, че намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането в енергия от възобновяеми източници са важни за нашата цялостна сигурност, а 82 % заявяват, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руските енергийни източници възможно най-скоро.

Твърда подкрепа за отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна

Одобрението на действията, предприети в отговор на руското нашествие в Украйна, продължава да бъде много високо.

88 % от гражданите на ЕС подкрепят предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната, а 86 % подкрепят приема в ЕС на хора, бягащи от войната. 75 % одобряват финансовата подкрепа за Украйна, а 72 % подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, предприятия и физически лица.

Освен това 66 % са съгласни със забраната за излъчване в ЕС на държавни медии като „Спутник“ и „Русия днес“, а 64 % подкрепят финансирането на закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. 64 % са съгласни също така с предоставянето от ЕС на статут на страна кандидатка на Украйна като потенциален член на ЕС.

Като цяло 56 % от анкетираните са доволни от отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна, докато 54 % са доволни от отговора на тяхното национално правителство.

В подкрепа на по-силна европейска отбрана

В този контекст 77 % от европейците подкрепят обща политика за отбрана и сигурност. 80 % смятат, че сътрудничеството по въпросите на отбраната на равнището на ЕС трябва да се засили, 77 % считат, че закупуването на военно оборудване от държавите членки трябва да бъде по-добре координирано, 69 % биха желали ЕС да укрепи капацитета си за производство на военно оборудване, а 66 % заявяват, че в ЕС трябва да се отделят повече средства за отбрана.

По-силна Европа в света

77 % са съгласни, че ЕС трябва да изгради партньорства с държави извън ЕС с цел да инвестира в устойчива инфраструктура и да свърже хората и държавите по света. Освен това 69 % смятат, че ЕС разполага с достатъчно правомощия и инструменти, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Равнищата на доверие в ЕС са се повишили значително в повечето страни кандидатки от зимата на 2022—2023 г. насам. Най-високо равнище на доверие се наблюдава в Албания (77 %, + 6), следвана от Босна и Херцеговина (57 %, + 7), Черна гора (54 %, + 7), Северна Македония (48 %, + 1), Молдова (44 %, + 2), Турция (41 %, + 12) и Сърбия (32 %, + 2).

Подобрена икономическа среда

Възприятията за икономиката се подобриха значително. Понастоящем 45 % от анкетираните смятат, че състоянието на европейската икономика е добро (+ 5 процентни пункта от януари—февруари насам), което леко надвишава броя на хората, които смятат, че то е лошо (44 %, -7 процентни пункта). 40 % описват икономическото положение в собствената си държава като добро (+ 5 процентни пункта), а 58 % — като лошо (-8 процентни пункта).

55 % от европейците считат, че планът на ЕС за възстановяване на стойност 800 милиарда евро — NextGenerationEU, може да бъде ефективна мярка в отговор на настоящите икономически трудности.

В еврозоната подкрепата за единната валута остава много висока (78 % срещу 17 %), докато за ЕС като цяло тя е малко по-ниска (71 % срещу 23 %).

Инфлацията продължава да буди сериозно безпокойство, но в по-малка степен, отколкото в началото на годината

27 % от европейците считат, че „повишаването на цените/инфлацията/разходите за живот“ е един от двата най-важни проблема, пред които ЕС е изправен в момента (-5 процентни пункта от януари—февруари насам). Международната ситуация е на второ място с 25 % (-3 процентни пункта), следвана плътно от имиграцията (24 %, + 7 процентни пункта) и „околната среда и изменението на климата“ (22 %, + 2 процентни пункта). Енергийните доставки (16 %, -10 процентни пункта) бележат рязък спад, като слязоха от трета на шеста позиция.

Запитани за двата най-важни проблема, с които се сблъсква страната им, 45 % посочиха „повишаването на цените/инфлацията/разходите за живот“ (-8 процентни пункта), далеч пред икономическото положение (18 %, + 1 процентен пункт), „околната среда и изменението на климата“ (16 %, + 2 процентни пункта), имиграцията (14 %, + 5 процентни пункта) и здравеопазването (14 %, без промяна). Опасенията във връзка с енергийните доставки рязко намаляха (12 %, -7 процентни пункта), като слязоха от втора на пета позиция.

Общата нагласа спрямо ЕС остава стабилна

Повечето общи показатели остават стабилни. По-специално, 47 % от населението на ЕС са склонни да имат доверие в ЕС, докато 32 % са склонни да имат доверие в националните правителства. 45 % не са склонни да се доверяват на ЕС.

45 % от гражданите на ЕС имат положителна представа за ЕС, 18 % — отрицателна, а 37 % имат неутрална представа. Във всички държави членки положителните нагласи надделяват над отрицателните.

63 % от анкетираните в ЕС заявяват, че са оптимисти за бъдещето на ЕС, а 34 % — че са песимисти.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg