EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

650 млн. лв. за по-конкурентен бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

650 млн. лв. за по-конкурентен бизнес

mail15:03 | 21.05.2018прегледи 1945 коментарикоментари 0


Над 650 млн. лв. са инвестирани за повишаване конкурентоспособността на българския бизнес от началото на програмния период на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" до сега. Това стана ясно по време на Комитета за наблюдение на програмата, който бе открит от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, съобщи пресцентърът на икономическото ведомство.

„Вече са договорени над 75% от наличните средства по програмата, като на този етап няма опасност от загуба на средства по нея. Основният ни приоритет е да инвестираме максимално ефективно оставащия финансов ресурс", подчерта Александър Манолев. По думите му до края на годината предстоят да стартират процедури на обща стойност над 230 млн. евро. Особено внимание бе отделено на предстоящата мярка за насърчаване на предприемачеството. За нея са заделени 67 млн. лв. и предизвиква сериозен интерес в частния сектор. В рамките на заседанието нейните параметри отново бяха обсъдени, като целта е те да бъдат финализирани до няколко месеца.

По програмата вече са инвестирани над 60 млн. евро за внедряване на иновации и технологични решения в български компании и около 400 млн. лв. за растеж на малките и средни предприятия, стана ясно по време на форума. Общият брой на предприятията обхванати от безвъзмездната помощ е над 1500. „Ако запазим това темпо на работа, до края на 2023 година от европейско финансиране по ОПИК ще се възползват над 3 хил. компании", подчерта Александър Манолев.  

Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК) е основният програмен документ на национално ниво, очертаващ помощта за българския бизнес от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. Мерките, заложени в програмата целят комплексно да допринесат за създаването на устойчиви, дългосрочни конкурентни предимства на българските предприятия и ускоряване на прехода към икономика базирана на знанието. Подкрепата е съсредоточена върху развитие на иновациите, предприемачеството, капацитета за растеж на малките и средни предприятия, енергийната и ресурсната ефективност на предприятията. Общият бюджет на ОПИК е в размер на 1,27 млрд. евро, като финансирането от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) надхвърля 1,079 млрд. евро (85% от бюджета), а националното съфинансиране се равнява на малко над 191 млн. евро (15% от бюджета).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg