EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

6300 смъртни случая дневно от трудови злополуки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6300 смъртни случая дневно от трудови злополуки

mail09:30 | 28.04.2010прегледи 1141 коментарикоментари 0


Около 6300 души дневно умират в света от травми и болести, получени на работното място, а годишно - над 2,3 милиона души.
Това съобщи днес генералният директор на Международната организация на труда (МОТ) Хуан Сомавия, цитиран от ИТАР-ТАСС, във връзка с днешния Световен ден за безопасност и здраве при работа.
"Човешката цена на тази всекидневна трагедия е неизмерима", заяви Сомавия, посочвайки, че икономиката също понася сериозни загуби. Според данни на ръководителя на МОТ "икономическите вреди от загубените работни дни, разходите за
лечение и изплащане на обезщетения годишно достигат 4 на сто от световния брутен вътрешен продукт (БВП)". Тази сума "превишава общия размер на мерките за стимулиране на икономиката, взети през 2008-2009 година", допълни той.
Сомавия посочи кризата в световната икономика като една от причините за големия брой трудови злополуки, тъй като броят на работниците е намалял, а натоварването върху останалите е нараснало, както и стресът. Нови рискове се появяват и "в области като нанотехнологиите, ботехнологиите, работата с химикали".
"Стратегията за предотвратяване (на трудови злополуки) трябва да отговаря на обстановката", посочи Сомавия, отбелязвайки, че работодателите трябва да отчитат променящото се положение на пазара на труда. Сега например са характерни процеси като "застаряване на работната сила, увеличаване на дела на жените и мигрантите, нарастване на броя на нелегалните работници".   

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg