EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

63% от минералната вода се губи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

63% от минералната вода се губи

mail09:10 | 29.11.2010прегледи 592 коментарикоментари 0


Списък с находищата на минерални води, които могат да се предоставят за дългосрочно ползване на общините, ще бъде готов в края на декември, съобщи Асен Личев - директор на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. До края на януари 2011 г. общините, които желаят да ползват изворите на своя територия, ще трябва да подадат заявления в МОСВ, а до 14 февруари министърът може да им предостави ползването на находището или на част от него за срок от 20 години. За целта находищата трябва да отговарят на три условия, залегнали в Закона за водите - правителството да не е дало концесия в находището за бутилиране на минерална вода, 51 на сто от ресурса на находището да е неоползотворен и водата да не се ползва за питейно битово водоснабдяване като алтернативен източник. Целта на тази възможност е максимално оползотворяване на минералните води, като се стимулира местната инициатива, отбеляза министърът на околната среда и водите Нона Караджова. В момента интересът от общините не е голям, коментираха от МОСВ. Местните власти ще могат да поискат за ползване находищата през януари всяка година, съобразно предварително утвърдения списък, който е променлив.
Когато в находищата няма издадени разрешителни за концесия, общинският съвет ще може сам да вземе решение на каква цена да предоставя минералната вода, включително и безвъзмездно, коментира Личев. Ако в рамките на находището има предоставени разрешителни за ползване, тогава общината ще може да определя цена, само в рамките на действащата тарифа за таксите за
водовземания, поясни експертът. Във всички случаи приходите от таксите ще остават в общината, добави той.Към момента 63 на сто от минералните води изтичат в природата. Реално те са много повече, защото има находища, които нямат утвърдени ресурси и не се отчитат документално, коментира още експертът.
Има увеличение на приходите от концесионни възнаграждения с 40 процента, каза Личев. От МОСВ отчитат, че това е резултат от засиления контрол за изпълнението на техническите и на финансовите условия по всички концесионни договори.От министерството са установили, че някои фирми трупат задължения към ведомството за такса "водоползване" още от 2007-2008 година. Общият размер на старите задължения на фирми към МОСВ е няколко милиона лева, посочи Караджова. От министерството са се съобразили с желанието на бизнеса за отсрочка при плащането заради кризата, но са договорили конкретни срокове за издължаване. Ако фирмите не си платят в тях, ще им бъдат отнети разрешителните, коментира Караджова.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4168