EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

61% от зелената енергия идва от ВЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

61% от зелената енергия идва от ВЕЦ

mail13:20 | 22.03.2022прегледи 541 коментарикоментари 0


Най-голям принос за енергията от възобновяеми енергийни източници в България има ВЕЦ. През 2021г. те генерират 61% от възобновяемия микс при най-нисък разход за обществото, което от своя страна представлява повече от 13 на сто от общия енергиен микс на страната. В сектора инсталираните мощности са 2 307 МВт, от които близо 500МВт са в частния сектор. През годините частните ВЕЦ, въпреки разликата в съотношението на инсталираните мощности спрямо държавните централи, генерират между 30 и 40 на сто от енергията, произведена от ВЕЦ, което е приблизително 1,5 млн. МВтч./г. Това отбелязват от Асоциация Хидроенергия.

Схемата на Европейския съюз за търговия с емисии (СТЕ на ЕС) е една от ключовите политики на Съюза за смекчаване на последиците от изменението на климата и цели да осигури ефективен механизъм за намаляване на емисиите. През 2021г. само членуващите в Асоциация „Хидроенергия“ дружества (50,9 на сто от дружествата в частния сектор) са произвели 796 139 МВтч., които се равняват на спестени на българските потребите близо 25 милиона лева (при средно-годишна цена на емисиите 52 евро/тон), в сравнение с електроцентралите, които отделят въглеродни емисии. Или 253 333 тона спестени въглеродни емисии.

Проблемите в сектора са с изключително спешен характер и се нуждаят от незабавно уреждане. Не се вижда воля да се разбере , че проблемите не са само за частните централи, а от тях зависи и съществуването на държавните ВЕЦ и ВиК дружества. Това е пряко касаещо националната сигурност по много повече аспекти от само един.

Нуждите на първо място са за съгласуване на устойчив подход посредством законодателна промяна за уреждане на вещните права на съоръженията, изградени в речните корита. Паралелно с това е жизненоважно и обособяване на балансиран подход за поддържането и функционирането на работещите ВЕЦ В България като основен приоритет, в това число и във всички национални стратегически документи.

Именно заради правните неуредици на държавата вече множество ВЕЦ са поставени в условия да затворят. А това означава само едно: че техните мощности могат да бъдат заменени от конвенционални източници като ТЕЦ и АЕЦ. Което значително отдалечава България от приетите принципи на Зелената сделка – отново.

Устойчивото развитие е голямото предизвикателство за България. Необходимите реформи са в трите основни направления, съдържащи се в идеята за устойчивост – екология, икономика и социална среда. Изискват се значителни ресурси, обществени усилия и фокус върху практическото прилагане на конструктивни политики и решения, за да се премине към един по-екологичен модел.

Преди всичко обаче е необходимо да бъде подсигурена работата на най-евтиния и екологичен източник на енергия, при отчитане на интересите на страните и при намиране на справедлив подход за всички стопански субекти. В противен случай всички целенасочени усилия по пътя на т. нар. Зелен преход ще бъдат предварително обречени на неуспех, тъй като без участието на гръбнака на зелената енергия в националния микс, такъв на практика е напълно неосъществим.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg