EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

61% от българите скептични за собствен бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

61% от българите скептични за собствен бизнес

mail11:45 | 08.06.2010прегледи 1152 коментарикоментари 0


Според проучване на Евробарометър "Предприемачеството в ЕС и отвъд" 45% от европейците предпочитат да имат собствен бизнес, а не да бъдат наемни служители. В изследването, представено вчера, са анкетирани граждани от 36 държави - 27-те от ЕС, Исландия, Норвегия и Швейцария, както и Турция, Хърватия и САЩ. За първи път в проучването са включени три азиатски държави - Япония, Китай и Южна Корея.
73% от американците имат добро мнение за предприемачите, но одобрение по този пункт дават само 49% от хората в Европа.
Китайците имат най-голямо желание да започнат собствен бизнес - 73%, а сред японците те са само 39%.
В Европа 49% от хората биха започнали частен бизнес, като най-силно е това желание в Кипър и Гърция, докато в Дания, Словакия и Белгия собствен бизнес е желан от по-малко от 1/3 от населението.
Мъжете и по-младите хора биха почнали собствен бизнес за разлика от жените и възрастните хора, които са по-пасивни. Тази тенденция се наблюдава във всички региони. Продължаване на семейната традиция за развитие на собствен бизнес, е една от причините за старт на предприемачество.
Същевременно основно опасение да не се започне бизнес е липсата на достатъчно средства. 68% от румънците, 63% от унгарците и 61% от българите, участвали в проучването смятат за нереалистично започването на бизнес през следващите пет години именно поради липсата на средства. Една трета от българите коментират, че биха станали предприемачи, ако имат достатъчно пари. Същото се отнася за около 40% от румънците, китайците и турците.
Недостатъчното финансиране обаче не тревожи мнозинството европейци. Между 6 и 10% от финландците, норвежците, шведите, белгийците и холандците отговарят, че се опасяват от липсата на достатъчно средства за да започнат собствен бизнес.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg