EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

600 000 лева за Рилския манастир + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

600 000 лева за Рилския манастир + видео

mail10:01 | 03.06.2020прегледи 1334 коментарикоментари 0


Правителството ще отпусне 600 000 лева за Рилския манастир, обяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посети Рилската света обител, след като стана ясно, че има недостиг на средства за манастира заради нарасналите разходи на Светия Синод. Борисов пое ангажимент пред Адрианополския епископ Евлогий в рамките на заседанието на Министерския съвет да бъдат отпуснати допълнително средства, извън предвидената от държавата издръжка за настоящата година на Българската православна църква в размер на общо 26 млн. лв., от които вече са преведени 12 млн. лв.

С новите над половин милион лева ще може да продължи реставрацията и реконструкцията на Рилския манастир. Министър-председателят Борисов пое ангажимент правителството да окаже финансова подкрепа и за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води на манастира. Премиерът напомни, че наскоро бе ремонтиран и пътя до Рилския манастир: “Преди две-три години беше целият в дупки, но го оправихме и сега е фантастичен", заяви Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи също, че правителството ще окаже подкрепа на още няколко манастира, както и на Пловдивската Света Митрополия.

Премиерът Бойко Борисов съобщи в началото на заседанието на Министерския съвет, че в 14.00 ч. днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и експерти от Агенция "Пътна инфраструктура" ще отидат в района на свлачището на пътя към Рилския манастир. Той разпореди от следващата седмица да започне разчистването и укрепването на свлачището.
40 километра път като слънце сме направили и това свлачище дава възможност да ни коментират, което ми е неприятно, другата седмица искам да почне да се прави, каза премиерът.
Премиерът напомни, че преди две години законово е поето изплащането на заплатите на свещениците в БПЦ и на мюсюлманските духовници. Първата година са били отделени около 21 млн.лева за заплати, миналата година - 26 млн. лева. Тази година преведохме средства и за капиталови ремонти на Светия Синод, каза Борисов. Той съобщи, че правителството е одобрило допълнителни разходи по бюджета на МС за тази година в размер на 1,3 млн. лева. Те стават 1,8 млн. лева, защото има и извънредно внесена една точка, допълни премиерът. Ще бъдат отпуснати на Рилския манастир 600 000 лева за реставрация и ремонти, както и 1,3 млн. лева за малка пречиствателната станция на манастира. За Бачковския манастир и за Троянския манастир ще бъдат отделени по 200 000 лева за ремонтни дейности и текуща поддръжка. За манастира "Света Троица" в местността Кръстова гора ще бъдат отпуснати 300 000 лева за ремонт на едно от крилата на манастира. Средства ще има и за църквата в двора на Духовната академия - 500 000 лева ще бъдат отпуснати сега за спиране на течовете, и още 400 000 лева - през есента, каза премиерът. Той изтъкна, че мярката "60/40" много добре работи, включително и за манастирите.
Министърът на земеделието Десислава Танева каза по време на заседанието на МС, че църквите и манастирите през втората половина на юни ще могат да кандидатстват за още 14 млн. евро за реставрация.
Премиерът информира още, че за Столична община се отпускат 15 млн. лева за училища и детски градини. Вие си ги разпределете, за да можем да ви подпомогнем, но не забравяйте да казвате, че когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани - на най-хубавите места в София, каза премиерът и допълни, че "синьо-червената мъгла в София ги разпродаде за смешни пари и не ги върна". Той напомни, че досега над сто нови детски градини са направени и продължават да се правят.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg