EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

60 ученици от 4 гимназии на практика в ТИЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

60 ученици от 4 гимназии на практика в ТИЗ

mail18:01 | 29.09.2020прегледи 520 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката Лъчезар Борисов участва в представянето на проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“ /ДТМОС/ за ученици от няколко гимназии. Инициативата се осъществява от екипа на „Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. 

Първоначално проектът ДТМОС ще обхване 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в Тракия икономическа зона – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив. „Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните за индустрията знания и умения“, разясни инж. Пламен Панчев, създателят на Тракия икономическа зона. Това ще улесни реализацията на младите хора в производствените предприятия в професии като машинен техник, машинен оператор, машинен монтьор, електротехник, мехатроника. Практическите занятия, които ще започнат в края на октомври, ще се водят в Центъра за професионално обучение „Тракия“, който е ситуиран в зона Раковски, част от ТИЗ. Центърът е оборудван с последната дума на техниката в обученията, на практика занятията са с индустриална техника от водещи световни компании като SMC, ABB, Schneider Electric, Милара Интернешънъл и др. Част от практиките ще са в заводите в ТИЗ, фирмите ще се включат и със свои лектори, обучителните програми са изготвени от преподаватели от Университета по хранителни технологии.

Министърът на икономиката връчи сертификат за инвеститор „Клас А” на „Балкан Агрикалчарал”, поредният нов инвеститор в Тракия икономическа зона - на територията на Община Марица. Сертификатът получи изпълнителният директор на фирмата Стойчо Георгиев.

Само сертифицираните проекти от началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите са за 700 милиона лева, а оценките, които БНБ дава като финансови данни за потока на преките чужди инвестиции за първите 7 месеца са 1 милиард и 400 милиона евро инвестиции, което е 53.4 процента ръст на годишна база“, съобщи министър Борисов.

Той подчерта, че благодарение на сертификата за инвеститор „Клас А” на „Балкан Агрикалчарал” Община Марица ще получи 1 милион лева от държавата за довеждаща инфраструктура до завода на фирмата. Същата сума ще получи и Община Пловдив, заради издания сертификат за инвеститор „Клас А” на фирма „БТЛ индъстрийз“.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg