EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

60% от учениците учат и онлайн

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

60% от учениците учат и онлайн

mail10:07 | 11.09.2015прегледи 1244 коментарикоментари 0


Над 60% от българските ученици гледат видео уроци и търсят материали онлайн, за да се подготвят за училище, а близо 20% от родителите се доверяват на такъв тип материали при подготовка на децата им за външно оценяване, матури и при кандидатстване. Това става ясно от първото по рода си допитване, проведено от най-големия образователен портал Уча.се сред учениците и техните родители. То е част от инициативата „Различни, не БЕЗразлични!“, която има за цел да подпомогне диалога между поколенията. Анкетата обхваща голям брой теми, свързани с образованието, с отношението на двете групи към новите технологии, както и с техните хобита и начина, по който предпочитат да се забавляват. Тя се проведе през август в цяла България, а общият брой на участниците е 1442 ученици и родители.

На въпроса „кои са най-интересните предмети в училище“, повечето младежи посочват математиката, българския език и литературата, английския език и биологията. В същото време обаче отново математиката е и най-трудният предмет за повечето от анкетираните. Сред нещата, които биха искали да променят в образованието у нас повечето от тях посочват това, че материалът е трудно обяснен и искат също оценките да не бъдат самоцел, отношението на учителите към учениците да е по-различно, учебниците да са електронни, а часовете - по-интересни и забавни. На същия въпрос родителите отговарят, че образованието трябва да е по-практическо, уроците да се поднасят на разбираем и интересен език, да има повече взаимно уважение между учители и ученици, както и технологиите да навлязат в по-голяма степен в учебния процес.

Противно на стереотипите, над 80% от учениците в България всъщност обичат да четат книги, а четенето е сред любимите хобита на младите хора у нас, редом с музиката, танците и рисуването. Въпреки че книгите имат своето място в ежедневието на българските младежи, това не им пречи да отделят време и за интернет, като над 70% от тях прекарват над два часа на ден в глобалната мрежа, сочи още проучването. 35% от родителите позволяват на децата си да използват интернет не повече от два часа дневно, а 26% не поставят ограничения в това отношение.

70% от родителите биха ползвали онлайн помагала за допълнителна подготовка на техните деца, а 44% използват платени онлайн помагала. Любопитно е също, че 87% от родителите биха позволили на детето си да учи от компютър, а 69% - от таблет и смартфон. Само 18% от учениците потвърждават нуждата от частните уроци за подготовка за училище, а сумата, която родителите най-често заплащат за частни уроци месечно, е между 50 и 100 лв., като в София надхвърля 100 лева. Над 83% от участващите в допитването родители са посочили, че се консултират с учителите на децата си относно развитието им в училище и разчитат на експертното им мнение.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg