EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

60 млн. евро за модерен транспорт в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

60 млн. евро за модерен транспорт в София

mail15:30 | 27.01.2011прегледи 1340 коментарикоментари 2


Столичната община иска одобрението на Столичния общински съвет за сключването на заемно споразумение с ЕБВР за 31 млн. лв., съобщи за БТА заместник-кметът Любомир Христов. Със средствата ще се довърши системата за таксуване на пътниците в автобусния транспорт, които възлизат на около 5 милиона лева, близо 14 млн. лв. ще са за съфинансиране на проекта "Интегриран столичен градски транспорт", а останалите средства - 12 млн. лв. ще са за заплащане на стари задължения на транспортните оператори към доставчици.
Проектът "Интегриран столичен градски транспорт", с който Столична община ще кандидатства по ОП "Регионално развитие", ще е от шест компонента и е за над 60 милиона евро. Първият е за създаването на интелигентна система за управление на трафика на 20 кръстовища, където ще се монтира ITS-оборудване и в 750 превозни средства на градския транспорт с цел да се даде приоритет на градския транспорт на тези кръстовища при отчитане на трафика в реално време. Заедно с това ще се извършват и строителни работи за корекции на седем от 20-те кръстовища, където ще се променя синхронизацията на светофарите и ще се правят бус-ленти. Прогнозната стойност на този компонент е 5,4 млн. евро с ДДС.
По вторият компонент се предвижда монтирането на 600 електронни информационни табла на спирките на градския транспорт. Така близо 700 от общо 2 500-те спирки на градския транспорт ще са с визуализирана информация за пристигането на превозните средства. Прогнозната стойност на този компонент е 1,2 млн. евро с ДДС.
Третият компонент включва монтиране на 400 навеси на спирките на градския транспорт. Съгласно изискванията на ЕК, за да бъдат инвестициите в тези спиркови навеси допустими, няма да се поставят реклами върху тях и по тази причина те няма да генерират приходи. Прогнозната стойност на този компонент е 2,4 млн. евро с ДДС.С доставката на 50 нови съчленени нископодови тролейбуси над 90 процента от тролейбусния транспорт в София ще е обновен. Те ще се експлоатират по линиите 1, 2, 5 и 9. Прогнозната стойност на този компонент е 33 млн. евро с ДДС. Общинското дружество "Столичен електротранспорт" вече достави със заем от ЕБВР 30 нископодови тролейбуса, а ежедневно в градския транспорт се движат общо 90 тролейбуса. Изграждането на нова трамвайна линия от пл. "Велчова завера" до ж.к. "Студентски град" включва изграждането на 2,8 км релсов път от кръстовището на ул. "Стоян Михайловски" и бул. "Пейо К. Яворов" до кръстовището на бул. "Св. Климент Охридски" и бул. "Д-р Г.М.Димитров" и реконструкция на 1,8 км релсов път по бул. "Св. Климент Охридски" до обръщалото в кв. "Дървеница" испирките към тях. Така ще се осигурят нови 17 трамвайни спирки,а чрез новото трасе по бул. "Никола Габровски" ще бъде обслужван с трамвай и ж.к. "Дианабад". Прогнозната стойност на този компонент е 14,5 млн. евро с ДДС.
Рехабилитацията на трамвайния релсов път по бул. "България" е последният шести компонент от подготвения проект. Трасето е изградено преди 31 години върху бетонова подложка без шумо- и виброизолиращи елементи или асфалтово покритие. Предвижда се обновяването на 3,7 км двоен коловоз, както и на 13-те спирки, където ще се ремонтират пероните, ще се поставят спирко навеси и електронни информационни табла. Прогнозната стойност на този компонент е 6,2 млн. евро с ДДС. По думите на заместник-кмета на Столична община Любомир Христов с реализацията на проекта се очаква да се намали средно с 2,2 процента времето за пътуване по тролейбусните линии, скоростта на трамваите по бул. "България" да се увеличи от сегашните 16 на 19,5 километра в час, а по новата трамвайна линия номер 2, която ще обслужва участъкът от кв. "Дианабад" до пл. "Велчова завера" и част от сегашния маршрут на линия номер 18, ще се превозват 13,55 млн. пътници годишно.
 


 
Коментари
 
Донка Тодорова - 02-05-2011 г. 10:17:48

Здравейте, Похвално е това, което пишете, но кога ще имаме нови трамваи? В момента в София пътуват трамваи-убийци! Някой трябва да помисли и за това!

николай георгиев - 03-07-2011 г. 11:59:59

Неотдавна,когато сегашният премиер г-н Б.Борисов беше столичен кмет,в София беше докаран един трамвай от Хърватия,който събра погледите на софиянци.Трамваят е бил показан на широката публика за първи път на световното ж.п.изложение"Инотранс 2006" в Берлин.За съжаление търга за доставка на нови трамваи за София се провали,което доведе до известната реплика на г-н Борисов по адрес на БСП-съветниците в СГО,че столичани ще се возят на трамвая на С.Станишев/от видеоклипа на БСП/.Не е ли крайно време вече да се вземе решение за подмяна на трамваите в София,както и да се реши оптимално въпроса с междурелсията в столичните трамваи.В момента трамваите изживяват истински ренсесанс.Можеше да се помисли прословутата гара Поинер и линията към нея да се заменят с трамвай.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg