EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

60 % ръст на задлъжнялостта на българите през 2009 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

60 % ръст на задлъжнялостта на българите през 2009 г.

mail10:23 | 10.02.2010прегледи 819 коментарикоментари 0


1 милиард и 400 милиона лева, или с 60 процента повече в сравнение с 2008-а са лошите дългове на българите през 2009-а година.
Заради кризата събираемостта им рязко намалява, отчитат от Камарата на частните съдебни изпълнители, цитирани от електронното издание Pristis.bg. При липсата на пари в банковите сметки, съдиите все по-често запорират и обявяват за публична продажба движимо и недвижимо имущество. На сайта на камарата има обявления за 600 имота и земеделски земи, към които обаче интересът е сравнително слаб макар офертите да стават все- по екзотични.
“Спорно е дали е изгодно да се купуват имоти. Заради икономическата ситуация те не могат да се продадат. Въпреки че на всеки следващ търг трябва да се започва от 25 процента по-ниска цена, банките имат право на преоценка и завишават цените, за да не изгубят,” коментира председателят на камарата на частните съдия-изпълнители Георги Дичев за Pristis.bg.
Друг проблем е краткият срок от 7 дни за заплащане на имота, в който трудно може да се изтегли кредит. Освен това старите собственици често обжалват и купувачът не може да влезе във владение. “Изключително много са оплакванията, жалбите към нас, най-вече неоснователни, до последно хората реагират по-емоционално. Българските длъжници не осъзнават, че те самите имат полза да привличат хора към търговете, сами да пробват на по-висока цена - да продадат и да вземат разликата.” - смята Дичев.
Над 3000 и все по-разнородни стават движимите имущества за продан, от които най-много се продават колите и машините. Първоначалните цени на техниката също изглеждат атрактивни - телевизор за 60 лева, климатик за 96 лева, сателитен приемник за 38 лева. Има и все по-екзотични предложения – стадо овце, пчелни кошери, риба в язовир, пистолети, дори кораб.
По думите на Георги Дичев “проблемът при движимите вещи е, че няма общи складове, където да се излагат и хората да могат да ги видят, не могат да се обединят частните съдебни изпълнители, както е на запад - всеки обявява къде може да се види дадено нещо”. Идеята частните съдебни изпълнители да отварят магазини, където да излагат иззетите вещи при съгласие на длъжниците, не противоречи на закона и би била удачна смята той.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg