EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

60 % от българите - оптимисти за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

60 % от българите - оптимисти за икономиката

mail14:03 | 23.11.2009прегледи 593 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
Около 60 % от българите не очакват по-нататъшно влошаване на ситуацията през следващите 12 месеца. Това показва проучване проведено от институт „Отворено общество”, което бе представено днес на дискусия „Една година криза”.
Изследванията са проведени сред 1200 души през месеците февруари, юни, октомври 2008 година и март, май, октомври 2009 г.
Три пъти повече хора са оптимисти, но причините са по-скоро политически, не икономически, съобщава Георги Стойчев,  директор на Industry Watch. Като доказателство са данните, че 41 % от симпатизантите на ГЕРБ са оптимисти за бъдещото развитие на кризата, а около 50 % от симпатизантите на БСП имат негативни очаквания. Българите усещат кризата предимно като загуба на работа и на доходи.
Около 37-38 % казват, че не са засегнати, 55-56 % са засегнатите от кризата. Кризата засяга най-вече хората в активна възраст 30 - 60 години. Най-малко засегнати са българите в пенсионна възраст и над 60 години.
Най-големият страх на българите е увеличаване на безработицата, като два пъти повече хора тази година очакват ръст на показателя  в сравнение с година по-рано.
Хората обаче са много по-големи оптимисти за развитието на страната, отколкото за собственото си благосъстояние – първите са два пъти повече от вторите. 100 % от анкетираните смятат, че има нужда от специални антикризисни мерки. Одобрението за мерките, които предприема настоящото правителство, е близо два пъти по-голямо – 28 % спрямо това, което е било през октомври 2008 г.
Близо 50 % е доверието към системата на валутния борд, а доверието и към банките е почти два пъти повече, отколкото преди една година, показва още изследването.

България  – без увеличение на публичния дълг

За последните 130 години България никога не се е справяла с кризата без външна намеса. Сега обаче може да се окаже, че страната ще излезе от кризата сама, заяви Георги Ганев, директор на Центъра за либерални стратегии по време на дискусията. Най-важното е, че това ще се случи в момент, когато светът се задави. Този факт няма как да не повлия върху оценката за риска на България, когато настъпи период на растеж, а тя от своя страна ще повлияе на чуждите инвестиции в страната, допълни Ганев.
Може да се окажем единствената страна на континента, която ще премине кризата без да „втаса” фискално, прогнозира още икономистът. Според него напълно възможно е страната ни да няма увеличаване на публичния дълг. Това обаче не означава, че спадът и трайността на кризата ще бъдат намалени.
Икономиката на България през последния цикъл се развива като по учебник, обясни Ганев. Наблюдава се ръст при спокойни времена и силен спад при криза. Имаше огромен фискален стимул и никакви ползи. Причините за това са много по-големите промени в капиталовите потоци, отколкото във фискалния резерв, обяснява той.
Същевременно Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие, заяви, че бизнесът не би издържал още година спад. Цялата тежест на кризата бе понесена от българския бизнес и сега той е на ръба на оцеляването, заяви Прохаски по време на дискусията.  Въпреки това няма да има масови фалити през 2010 г. смятат от ЦИР.
Центърът прогнозира ръст от 0.5% през 2010 г., който ще се реализира чак през последните две тримесечия на следващата година. За 2011 г. се прави прогноза от 4% ръст. С тези очаквания искаме да покажем, че няма как да стигнем ръста от преди кризата, ако не се направят реформи.
Не се очаква сериозно повишаване на цените. На месечна база инфлацията през следващата година няма да надхвърля 1 %, заяви той.
2010 г. обаче ще е най-лоша за преките чуждестранни инвестиции. Ако през 2007 г. те са били €8.6 млрд., тази година се очаква да достигнат €3.5 млрд., а през следващата да се понижат до €3 млрд., прогнозира икономистът.  Най-лошо ще е положението при безработицата, която през 2010 г. ще достигне 9.5% и през цялата година ще се задържи на ниво от 9 на сто, смятат от ЦИР.

BG износът за ЕС стигна нивото от септември 2008

 „Банките не кредитират и заради това положението е тежко” е погрешно твърдение, смята Лъчезар Богданов – управляващ съдружник в Industry Watch. Банките не изпитват ликвидни проблеми според него. Правилното обаче е да има първо ръст при тези, които произвеждат добавена стойност. Ако заработят заводите, ако се върнат инвестициите в България, ако местният бизнес реинвестира, то банките ще имат основа да отпускат кредити, е мнението на Богданов.
Другата дискусия, която е неправилна е, че бюджетът за 2010 е свил публичните разходи. Според Богданов през следващата година ще имаме най-големия бюджет, като разходите не са по-малко, те просто са пренасочени.
Много повече пари всъщност отиват за плащане на пенсии, а останалите разходи са пресирани, обясни Георги Ангелов, старши икономист от Института „Отворено общество”. Получава се така, че пенсиите стават приоритет №1 на правителството и пенсионерите са най-слабо засегнати от кризата, допълни още той.
Спряна е тенденцията за влошаване на валутните резерви и ако това продължи, ще бъде добър знак за връщане на доверието към страната ни, смята още Ангелов. От началото на годината има постепенно подобряване на износа, като през септември износът е над 2 млрд. лева. Същевременно има намаляване на спада на износа, като през септември той е 20 %, а през април е бил 40 % на годишна база.
Износът към Европейския съюз се възстановява най-бързо и през септември тази година е почти същият като през септември 2008 г. По отношение на индустриалното производство най-лоша е била ситуацията през май, но възстановяването е по-бавно.
До юли месец прогнозите на МВФ за България се влошаваха всеки месец, а през септември за първи път има подобрение на техните очаквания.
Това не означава, че сме излезли от кризата, а че имаме позитивен знак, който може да повлияе положително на външни инвеститори, смята икономистът.
„Стига сме говорили за бюджет, трябват реформи”, завърши изказването си икономистът от Институт „Отворено общество”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg