EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

6% скок на световните цени на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6% скок на световните цени на храните

mail09:15 | 10.08.2012прегледи 430 коментарикоментари 0


Световните цени на храните са скочили през юли след три поредни месеца на спад и може да се повишат още, като така нараства вероятността от продоволствена криза като кризата през 2007-2008 година, съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН, цитирана от Ройтерс. Растежът на цените на храните през юли на месечна основа е бил 6 процента, уточни Франс прес.
Индексът на цените на ФАО, който измерва месечното движение на цената на продоволствена кошница, съставена от зърнени и маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар, е достигнал средно 213 пункта през юли, което е повишение с 12 пункта спрямо юни, но остава далеч от рекорда от 238 пункта през февруари  2011 година, уточни организацията в съобщение. Цените имат потенциал да се увеличат още, отбеляза пред Ройтерс главният икономист и анализатор на зърнените култури във
ФАО Абдолреза Абасян. Той не очаква цените да спаднат под равнищата от миналата година.
Абдолреза Абасян припомни, че преди пет години избухна продоволствена криза, тъй като поскъпването на зърнените фючърси подпомогна повишаването на цените и предизвикаха бунтове с насилие, но според него това може да се повтори, само ако страните започнат да въвеждат забрани за износ. Индексът на ФАО за цените на зърнените култури достигна средно 260 пункта, което е с 38 пункта повече, отколкото през юни. Рекордът от 274 пункта бе отбелязан през април 2008 година. В САЩ сушата сериозно повреди царевицата, поставяйки под въпрос бъдещата реколта и предизвиквайки скок на цените от 23% през юли. Цените на захарта се повишиха през юли заради неблагоприятните климатични условия в Бразилия, която е основен износител на захар в света, както и в Индия и Австралия, подчерта ФАО в съобщението си.

 


 


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg