EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

6 млрд. лв. договорени средства по ОП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6 млрд. лв. договорени средства по ОП

mail16:35 | 10.01.2017прегледи 1729 коментарикоментари 0


Темпът за усвояването на еврофондовете е увеличен двойно в сравнение с миналия програмен период, става ясно от отговор на вицепремиера Томислав Дончев на въпрос на депутатите от ДПС Джевдет Чакъров, Йордан Цонев и Светослав Атанасов. Към края на 2009 г. са договорени 14% от ресурса, а реално изплатените са 2,62%. Сега договорените средства са 34% от общия бюджет, а платените - 7,37%.

Актуалните данни за изпълнението на оперативните програми са посочени в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 /ИСУН/. Те показват, че към 9 януари договорените средства са малко над 6 млрд. лева, а получените траншове от ЕК около 1,2 млрд. лева. Парите могат да бъдат плащани реално до 2022 година.

zoom_sss

В друг отговор до тримата депутати вицепремиерът Томислав Дончев посочва, че за новия програмен период за първи път е въведен план с условия, които са задължителни, за да получи една страна достъп до европейските фондове. Изискванията са общо 45, от които България е изпълнила 33, а 12 не е или е покрила частично. Страната ни се представя добре в секторите енергетика, заетост, бедност и социално включване, образование, здравеопазване и др. От предварителните условия изпълнени са тези в секторите антидискриминация, равенство на половете, интеграция на хора с увреждания и др. Неизпълнените изисквания са в секторите наука и иновации, риск от бедствия, води, транспорт, интеграция на ромите, риск от бедствия. Недостатъчна е работата и в сектор статистически системи за програмата за околна среда. За да се покрият и тези изисквания, вече има план, който е актуализиран в края на миналата година. Според него МВР ще трябва да изготви оценка и да картографира рисковете от горски пожари, наводнения и геоложкия риск. Екоминистерството трябва да приеме Плановете за управление на речните басейни и да ги докладва на ЕК. Освен това се очаква и изменение на тарифата за таксите за водовземане и замърсяване. Срокът за изпълнение на условията е декември 2016 г., но стъпките ще бъдат отразени при актуализацията в текущия месец. Държавите членки трябва да изпратят годишните си доклади до 30 юни тази година. През цялата 2016 г. е бил засилен мониторингът над съответните управляващи органи по оперативните програми, които е трябвало да следят за изпълнението на предварителните условия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg