EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

6-год. връх на бизнес активността в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6-год. връх на бизнес активността в еврозоната

mail09:32 | 05.05.2017прегледи 901 коментарикоментари 0


През април бизнес активността в частния сектор на еврозоната се ускори до близо 6-годишен връх благодарение на по-силен икономически подем в Италия и Испания при известно забавяне на все още солидния растеж на активността в Германия и Франция, показват окончателни резултати от проучване на агенция Markit.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна през април до 56,8 пункта от 56,4 пункта през март и малко над предварителен индекс на ниво от 56,7 пункта. Това представлява най-високо ниво на индекса от април 2011-а година насам и негово стабилно задържане в нива на експанзия за 46-и пореден месец (индекс над важното ниво от 50 пункта).

Индексът PMI, измерващ само активността в сферата на услугите, също нарасна малко по-силно от очакваното до 56,4 пункта от 56,0 пункта през март при предварителен индекс на ниво от 56,2 пункта.

Растежът на новия бизнес в сектора на услугите остава солиден, макар и да бележи леко забавяне през последните три месеца, докато разкриването на работни места през април е едно от най-добрите през последните девет години. Ценовият индекс на входа на предприятията в сферта на услугите пък достигна тримесечно дъно, но въпреки това се отчита по-нататъшен възходящ ценови натиск на техния изход.

По-рано тази седмицата агенция Markit отчете добро нарастване и на промишления PMI индекс през април до 72-месечен връх от 56,7 пункта спрямо 56,2 пункта месец по-рано.

Главният бизнес икономист на агенция Крис Уилямсън отбеляза, че солидните PMI индекси са предпоставка за ниво на растеж на БВП на еврозоната от 0,7% на тримесечна база. Данните от проучването обрисуват икономика, която нараства с обнадеждаващо здраво темпо и предполагат, че рисковете за икономическите перспективи вече не са в низходяща посока, а са по-скоро балансирани, допълни той.

Според него окуражителната картина, обрисувана от проучването на Markit, вероятно ще помогне на мнозина икономисти да повишава очакванията си за растежа на икономиката на еврозоната през 2017-а година и също така без съмнение ще засили спекулациите, че риториката на ЕЦБ ще стане по-агресивна по отношение на водената от нея все още прекалено стимулираща парична и лихвена политика.

Агенция Markit оповести и окончателни резултати от аналогични проучвания за четирите най-големи икономики в еврозоната.

Експанзията на общата бизнес активност в Германия се забави леко до 56,7 пункта от многогодишния връх от 57,1 пункта, достигнат през март, но над предварителен индекс на ниво от 56,3 пункта. В същото време PMI индексът в сферата на услугите се понижи през април до 55,4 пункта от 55,6 пункта месец по-рано, но това представлява добра възходяща ревизия спрямо предварителен индекс на ниво от 54,7 пункта.

Френският общ PMI индекс на бизнес активността също отстъпи от 70-месечния връх през март от 56,8 пункта до 56,6 пункта при предварително проучване на Markit, отчитащо солиден негов ръст до 57,4 пункта през април, докато индексът в сферата на услугите се понижи до 56,7 пункта от 57,5 пункта месец по-рано и под предварителен индекс от 57,7 пункта.

През април PMI индексът, измерващ бизнес активността в сектора на услугите на Италия, нарасна изненадващо силно до 56,2 пункта от 52,9 пункта през март, а аналогичният испански индекс се повиши до 57,8 пункта (най-високо ниво от август 2015-а) от 57,4 пункта месец по-рано.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg