EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

6 500 възможности за работа и обучение за младежи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6 500 възможности за работа и обучение за младежи

mail17:08 | 12.12.2016прегледи 939 коментарикоментари 0


Компаниите, членове на инициативата „Алианс за младежта“ в България, осигуряват над 6 500 възможности за работа и обучение от 2014 г. насам. Нестле България поема ангажимент да продължи със стажантските програми, обучения и подготовка за работа до 2020 г. като предложи възможности за работа и учене на над 300 млади хора. Това обяви изпълнителният директор за България Емануел Артур по време на кръгла маса за представяне на резултатите от българското участие в инициативата.

За да спомогне за решаването на кризата с младежката безработица в Европа, Нестле пое ангажимент за създаването на 20 000 работни места за младежи на възраст под 30 години в Европа в периода 2014-2016 г. Като активен участник в инициативата, Нестле България се ангажира да наеме 330 млади хора в рамките на същия период (по 110 на година). Те ще имат възможност да работят на различни нива и в различни отдели на компанията – от производство и администрация до продажби, маркетинг, финанси, технологии, изследване и развитие.

Днес над 2 900 млади хора се възползват от стажантските програми на партньорите в Алианса. На 16 септември 2016 г. Нестле България АД, Фесто Производство ЕООД и ЧЕЗ България ЕАД, заедно с Алфалифт ООД, ЛЕМ България, Райхле и Де-Масари България Пръдакшън ЕООД откриха първата паралелка за дуално обучение по специалността „Електрообзавеждане на производството“ в Професионална гимназия по механоелектроника „Никола Вапцаров“ – като част от проект „Домино“, разработен по швейцарски модел. В рамките на проекта всяка от компаниите поема ангажимент да осигури на определен брой ученици възможност за стаж по време на обучението в училище.

Компаниите разработиха редица съвместни и индивидуални инициативи, които да предложат на младите хора професионален опит и стаж и по този начин да им помогнат да се реализират на пазара на труда. В контекста на трудната икономическа обстановка „Алианс за младежта“ се ангажира да работи съвместно със законодателния и образователния сектор, за да помогне на младите хора да развият уменията си в бизнеса и да намерят работа.

 

За младежката безработица в Европа

 През последните години данните за безработицата сред младите хора в ЕС бележи бавен спад. В момента средното ниво на безработицата в ЕС възлиза на 18,8%, в сравнение с 23,9% от началото на 2013 г. Въпреки това, въпросът остава с огромна тежест върху европейските общества, особено в страните от Южна Европа, където на места процентът на младежката безработица достига до 50%. Според поведено в ЕС проучване 44% от младите хора в Европа заявяват, че липсата на опит е основна пречка при техните шансове за намиране на подходяща работа. Данните са предоставени от Nielsen – водеща международна компания в областта на пазарните проучвания, партньор на Алианса. Проучването е проведено в периода юли-септември 2016 г. в 17 европейски държави сред 2006 респонденти.

Около 34% от анкетираните са заявили, че не се чувстват подготвени при търсенето на работа, липсва им ясна насоченост от училище/ университет, не знаят какво е най-подходящо за тях, не се представят добре по време на интервюта или нямат добре оформено CВ. Други 35% посочват като пречка липсата на вакантни позиции на най-ниското ниво в компаниите. Младежите подчертават, че стажантската програма създава връзка между университетите и очакванията на бизнеса, помага им да приложат наученото в практиката и да придобият професионален опит. Всички тези фактори повишават самочувствието им на пазара на труда.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg