EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

6% по-малко предложения за работа, юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6% по-малко предложения за работа, юни

mail11:15 | 10.07.2024прегледи 450 коментарикоментари 0


Според ежемесечния анализ на HR компанията и кариерен сайт "Джоб тайгър" (JobTiger) предложенията за работа през юни са намалели с 6 на сто (около 3000 по-малко) спрямо предходния май. Въпреки това те са с 1 на сто повече спрямо същия период през 2023 г., съобщиха от компанията.  

Основно спадът през месеца се дължи на по-малкия брой обяви в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (2100 предложения по-малко) и "Търговия и продажби" (1000 предложения по-малко).

От компанията коментират, че в активните отпускарски месеци през лятото активностите по търсене и предлагане на работа също намаляват и тази тенденция се наблюдава всяка година.

Това показва, че все още няма изменение в общото предлагане на работа през годината или опасенията за предстояща криза все още не се отразяват в наличието на възможности за работа, смятат от "Джоб тайгър" и допълват, че има динамика на предлагането в различните сектори, но общото ниво на предлагане се запазва почти непроменено. 

Лек ръст на предложенията през месеца има в сектор "Логистика и транспорт" (100 предложения повече, 2 на сто ръст) и за пръв път от началото на годината в сектор ИТ (50 предложения повече, 2 на сто ръст).

Умерен спад се наблюдава при предложенията в секторите "Маркетинг и реклама" (20 предложения по-малко, 2 на сто спад), "Счетоводство, одит, финанси" (70 предложения по-малко, 5 на сто спад), "Административни и обслужващи дейности" (90 предложения по-малко, 2 на сто спад), "Здравеопазване и фармация" (150 предложения по-малко, 6 на сто спад) и "Производство" (240 предложения по-малко, 3 на сто спад).

По-забележим спад има в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (2100 предложения по-малко, 21 на сто спад) и "Търговия и продажби" (1000 предложения по-малко, 8 на сто спад). Тези два сектора заемат най-голям дял от предложенията в страната и съответно месечната динамика на предложенията е най-силно изявена, отбелязват от компанията.

В сектор "Строителство" броят на предложенията остава непроменен спрямо предходния месец. 

Анализът показва, че при предлагането по сектори на годишна база се наблюдава спад в секторите ИТ (-20 на сто), "Строителство" (-4 на сто) и "Производство" (-1 на сто). В останалите сектори има по-голям брой предложения спрямо май 2023 г.

Дялово разпределение

С най-голям дял на обявите са секторите "Търговия и продажби" (25 на сто), "Хотелиерство и ресторантьорство" (17 на сто) и "Производство" (15 на сто). След тях се нареждат секторите "Логистика и транспорт" (12 на сто), "Административни и обслужващи дейности" (11 на сто),  ИТ (7 на сто), "Строителство" (6 на сто), "Счетоводство, одит, финанси" (4,9 на сто), "Здравеопазване и фармация" (4,8 на сто), "Маркетинг и реклама" (3 на сто) и "Изкуство" (1 на сто).

Работа от вкъщи

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 3 на сто или 100 предложения от този тип по-малко през юни. Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 8 на сто от предлагането. 

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 47 на сто в секторa ИТ, следвани от "Административни и обслужващи дейности" (19 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (18 на сто) и "Търговия и продажби" (9 на сто).

Предлагане по градове

Във всички водещи областни градове предложенията са намалели през юни. В София спадът е 4 на сто, а в останалите: Пловдив (-6 на сто), Варна (-12 на сто), Бургас (-14 на сто), Русе (-2 на сто) и Стара Загора (-3 на сто).

Като дялово разпределение в София обявите са 41 на сто, а в останалите градове са: Пловдив (10 на сто), Варна (9 на сто), Бургас (4 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (3 на сто).

Предложенията за работа през май са с около 2000 повече от тези през предходния месец, което е 4 на сто ръст на месечна база, показваше ежемесечният анализ на "Джоб тайгър", оповестен в началото на юни. Общият брой на предложенията в края на май беше малко над 50 000, като почти във всички сектори се наблюдаваше ръст в броя на обявите. Единствено изключение тогава беше ИТ секторът, в който се отчитаха близо 200 предложения по-малко или спад от 6 на сто. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg