EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5G по пътните коридори Гърция – България, България-Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5G по пътните коридори Гърция – България, България-Сърбия

mail17:50 | 08.12.2023прегледи 1827 коментарикоментари 0


5G свързаност по трансевропейския транспортен коридор Ориент/Източно-Средиземноморски ще бъде изградена с реализацията на два български проекта. Те получиха финансиране от Механизма за свързване на Европа, по който Министерството на транспорта и съобщенията е координатор за България.

Над 3,36 млн. евро са одобрени за изграждане на 5G инфраструктура по трансграничен коридор София – граница със Сърбия. Те са за внедряване на 5G инфраструктура.

По този начин ще се подпомогне свързването на пограничните региони и ще се гарантира непрекъснатост на услугите при пресичане на границата. Компанията „Цетин България“ и Техническият университет в София ще изградят непрекъсната 5G свързаност в направлението София – Димитровград, Сърбия, което е част от  основната мрежа на коридора „Ориент-Източно-Средиземноморски“ в частта София-Калотина-Белград.

Вторият проект (5G SEAGUL) е за 5G свързаност по трансграничния транспортен коридор България-Гърция. Той ще се изпълнява от консорциум, в който участва А1 България. Останалите партньори са гръцките компании Уингс и Космоте.

Европейските средства за българския участник са 2,21 млн. евро. Проектът е насочен към внедряване и надграждане на 5G по транспортните мрежи на гръцките и българските магистрали, за да се поддържат услугите за свързана и автоматизирана мобилност.

Високоскоростен интернет ще има по 300 км магистрала от гръцката страна и 173 км на българска територия. Граничният пункт между Гърция и България ще бъде широко покрит, за да се осигури оптимална мрежова свързаност и роуминг. Срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158