EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

580 млн. евро са нужни за модерни земеделски машини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

580 млн. евро са нужни за модерни земеделски машини

mail16:29 | 28.01.2010прегледи 809 коментарикоментари 0


Инвестициите в нови машини ще намалят производствените разходи на българските земеделци между 30 и 50 процента, показва проучване на компания за продажба на селскостопанска техника, цитирана от БТА.
Според експертите са необходими 580 млн. евро, за да бъде обновен машинният парк в селското ни стопанство, тъй като в момента средната възраст на тракторите, които се използват в земеделието, е около 22 години, а на комбайните - около 18 години.
Данните от проучването показват, че само 8-10 на сто от селскостопанските машини в България са подновени през последните шест години. В момента у нас един трактор обработва средно 62,7 хектара. За сравнение - в Португалия и в Гърция площта,
обработвана от един трактор, е 16 хектара, в Германия- 11,6 хектара, а във Франция - 15,3 хектара.
Според експертите много от българските фермери не могат да се възползват от финансиране по европейските целеви програми поради изчерпване на финансовия ресурс. Друга причина е непознаване на сектора и на неговата специфика, както и липсата на експедитивност от страна на банките, които са посредник в процеса на финансиране на вече одобрени проекти. Според селските стопани у нас в повечето случаи финансовите институции отказват кредитиране или оставят без отговор молбите на фермерите, защото не приемат като обезпечение европейските субсидии, се
посочва в анализа на компанията за селскостопанска техника.
Тенденцията на окрупняване на стопанствата и придобиването на земя от инвестиционни фондове създават предпоставки за по-сериозни и дългосрочни инвестиции в модернизация на автопарка, смятат  експертите.  От 2009 година около 75 на сто от обработваемата земя у нас вече е съсредоточена в големи стопанства, имащи повече от 1000 декара.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg