EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

559 гърци с авоари = 140 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

559 гърци с авоари = 140 млрд.евро

mail11:02 | 26.08.2014прегледи 1572 коментарикоментари 0


Петстотин петдесет и девет гърци са сред богаташите, притежаващи авоари в офшорни фирми и банки, сочи изследване на известната световна компания Бостън Консултинг груп, цитирано от в. "Вима".
Компанията е стигнала до извода, че скритото офшорно богатство по света в данъчни райски дестинации възлиза на 8,9 трилиона долара. От тях 2,3 милиарда се намират в Швейцария, където е вложена и голяма част от гръцките капитали, в това число и на корабните магнати.
Авоарите на богатите гърци в офшорки не само в Швейцария, но и на други места, се изчисляват на 140 милиарда евро.
Вестникът коментира, че въпреки световната икономическа криза и голямата рецесия през 2008 г., довела до фалита на Лемън Брадърс, икономическите елити са успели да удвоят състоянието си. В Гърция през шестте години на рецесия около 16 хиляди фамилии притежават по над един милион евро,
предвидени само за инвестиции в различни активи чрез специализирани инвестиционни портфейли на гръцките банки, пише вестникът и отбелязва, че личното им богатство непрестанно расте.
За да напълни хазната, Гърция поиска от Швейцария да бъдат обложени депозитите на гърци в нейни банки, но получи отказ. Засега "съкровището", което търси правителството в Атина от 2011 г. на швейцарска територия, остава скрито в трезорите на страната, пише в. "Етнос".
Гърция се надява от това облагане на депозитите в хазната да влязат 800 милиона евро. Част от тези авоари обаче са с недеклариран произход.
Атина иска да сключи споразумение с Швейцария, каквото тя е подписала с други страни от еврозоната. Швейцария обаче е заинтересована да запази банковата тайна, за да продължи да привлича авоари отвън. Споразумението е нужно на Гърция, за да напълни държавните фондове, но и за да покаже на практика, че сериозно напредва по пътя на реформите и в борбата срещу ширещото се в страната неплащане на данъци.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161