EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

54% от сделките през есента са за жилища с акт 14

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

54% от сделките през есента са за жилища с акт 14

mail14:39 | 20.10.2009прегледи 1273 коментарикоментари 0




Госпожо Тасева, какви тенденции наблюдавате на пазара на недвижими имоти тази есен?


Една от основните тенденции за есента е възвръщането на доверието в новите жилища: 54% от всички сделки са за имоти в строеж след акт 14. Все по-голяма част от продавачите на жилища в София изпитват затруднения с изплащането на кредити, различни от ипотека на оферирания имот. На пазара на наеми предлагането продължава да расте, като атрактивни оферти  се появяват във всички райони на столицата, включително в идеалния център, където апартаментите се използват за офиси. Около 94% от всички сделки са на атрактивни ценови нива, по-ниски от средните за съответния район и тип имот. Остават валидни и повечето тенденции от лятото. Така например сегментирането на пазара се запазва, като се купува най-евтиното налично във всеки сегмент . Прави впечатление, че в момента има много предложения, като може да се каже, че сериозен процент от тях са изгодни и отговарят на търсенето на купувачите по качество и местоположение. Наблюдава се ясно изразена група от клиенти, които продават един имот, за да купят друг. Повечето от купувачите сключват сделка за по-висока от първоначално заявената сума, като избират по-голям или по-качествен имот. Всичко това означава, че купувачи има, те разполагат със средства и са готови да купуват, но само ако им се предложи изгодна сделка, а продавачите трябва да знаят, че ако са силно мотивирани да продават, пазар за имота им има.

Връщат ли се купувачите или остават пасивни?

Купувачи има, те разполагат със средства и са готови да купуват, но само ако им се предложи изгодна сделка. Най-активно е търсенето на купувачите, които имат  променени жилищни нужди, но и възможност да ги задоволят при тези много по-добри пазарни условия. Броят на запитванията и огледите расте, но до покупка се стига само при привлекателни ценови нива, което принуждава продавачите да правят отстъпки.

В каква посока кризата промени ситуацията на пазара на недвижими имоти?

Повиши конкуренцията между участниците , като накара всички да действат по-професионално и да се съобразяват с нуждите и търсенето на купувачите. Освен това предлагането нарасна значително и направи избора много по-лесен. Възвръщането на доверието е още един добър знак - оказва се, че сме преминали през най-тежкия етап на кризата без драматични фалити на строителни компании, което е важно за общата стабилност на сектора.

Състоя ли се очаквания срив на цените? Има ли още накъде да падат?

Трудно е да определим спадът на цените като срив, тъй като най-голямо понижение отбелязаха надценените имоти, за останалите нещата се развиваха в рамките на очакваното – около 10-15% на база оферти и още 5-10% при конкретни преговори. На база реално сключени сделки, които ползваме ние за статистика, цените са се понижили средно с 30%, а дали това е очакван или по-висок спад, не можем да определим. Дали сме достигнали дъното, е въпрос за един милион долара – това зависи от редица външни фактори. Безспорен е фактът, че през последните три месеца има задържане на ценовите нива. В момента никой няма яснота какво ще се случи -– купувачите се притесняват, че спадът може да спре и да изпуснат най-ниските нива, продавачите се страхуват от задълбочаващо се понижение, след което загубите им ще бъдат още по-големи. Пазарът на имоти е силно зависим от общото икономическо състояние и затова всичко зависи от „тежестта”, с която ще посрещнем и изкараме зимата. Следващите няколко месеца ще поставят основите на политиката на всички играчи през следващата година. Най-оптимистичните прогнози са цените да се задържат на близки до днешните нива, а обемите да започнат леко да нарастват, докато най-песимистичните са цените да паднат и въпреки това да има стагнация.

Посочете плюсове и минуси от въздействието на кризата върху пазара на
недвижими имоти у нас?


Превръщането на купувача в „господар” на пазара повишава конкуренцията между тези, които предлагат продуктите, което доведе до по-високо качество. За нас пазарът в момента е стабилен и нормален. Няма ги „лесните” сделки, с които бяхме свикнали и най-вероятно това време няма да се върне. Но за купувачите и продавачите, мотивирани да сключат сделка, пазарът е благосклонен и днес. Спадът на цените донесе загуби за част от инвеститорите-спекуланти и може би това е най-видимият негатив. Кризата е лоша и за онези, които и в момента изпитват затруднения с изплащането на ипотечните си кредити, но това е здравословно в дългосрочен план.

Най-общо кой продава и кой купува сега?


Инвеститорите, които търсят реализация на построените вече апартаменти, са 21% от всички продавачи, а 12% от сделките са с частни лица, обезщетени собственици. Групата на клиентите, които продават, за да купят, продължава да е активна, като заема дял от 27%, а останалите имат за цел да излязат от инвестиция. Само продавачите, склонни на отстъпки, стигат до сделка. По-голяма част от купувачите пък се опитват да избегнат ползването за външно финансиране. Онези, които могат да получат кредит, са постоянни в търсенето на най-добрия имот за определената от банката сума.

Как кризата се отрази на новото строителство - стават ли сделки на зелено, какво промениха строителните предприемачи, за да привлекат клиентела?

Строителните предприемачи продължават да са активни не само в предоставянето на атрактивни оферти и схеми на изплащане, но и при договарянето на конкретни отстъпки. Стават все по-мотивирани и в работата с посредници, като проявяват гъвкавост с цел гарантирана продажба. В резултат на това процентът на сделките с жилища ново строителство нараства - 54% от всички продадени през септември апартаменти са били на етап между Акт 14 и Акт 16. Важно е да се знае, че 34% от тези продавачи са частни лица – собственици, които са купували на зелено и сега търсят реализация на инвестицията си.

Какво да правим , когато сега избираме и купуваме имот?


Най-добрият вариант е да се потърси консултант, който познава реалната ситуация на пазара и ще предложи оферти на атрактивни цени. Що се отнася до сигурността на сделката, не препоръчваме на клиентите да купуват „на зелено”. Хубаво е сградата да има поне акт 14, което е гаранция за реализацията й в срок.
Всеки, който се нуждае от ново жилище и може да си го позволи, има голям избор от предложения, от които може да се възползва. Времето е подходящо и за хора, които имат свободни средства. Те биха могли да сключат изключително изгодни сделки и да станат собственици на скъпи по своя характер имоти на изключително добри цени. Така че времето е по-добро за купуване, отколкото за продажба, в случаите, в които купувачите разполагат с необходимите средства.


Тагове: цени, имоти,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg