EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

54, 4% ръст в EU средства за земеделието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

54, 4% ръст в EU средства за земеделието

mail10:20 | 14.11.2011прегледи 466 коментарикоментари 0


Според доклада на Европейската сметна палата, за миналата година България има 54, 4% ръст по отношение на усвояването на средства от Европейския земеделски фонд и по Програмата за развитие на селските райони и в този показател ние сме първенци в ЕС. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в интервю за предаването на БНР „Неделя 150”. За това е важно, когато не достигат парите в националния бюджет, ние да успяваме на компенсираме това с максималното усвояване на европейските средства, допълни Найденов. Той обясни, че дебатите за парите за земеделие в Бюджет 2012 продължават, но той лично не е оптимист, че може да се договорят повече средства за сектора, ако не дойдат по-добри новини от Европа и света по отношение дълговата криза. По отношение на проверката на Европейската комисия на заменките на гори и земеделски земи в България министър Найденов каза, че „ако комисията отсъди, че това е нерегламентирана държавна помощ и се произнесе официално, ние имаме два полезни хода – бенефициентите, тези, които са получили горите, да внесат разликите в републиканския бюджет, а, ако те откажат, държавата трябва да намери механизъм да го направи принудително или да възстанови тя средствата вече в европейския бюджет.”
В бюджета за земеделските производители влиза сумата от 340 млн. лева вместо 570 млн. лева. Министър Найденов беше на нашето мнение, но само на приказки и виждате, че делата са по-различни. Това каза в същото предаване Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Явно министър Найденов не е направил достатъчно. Оттук нататък чакаме до датата на внасяне на бюджета в НС, ако влезе в този си вид с другите браншови организации правим събиране и съответно организация за протест. Държим да има ясни и принципни правила. Явно изпълнителната власт не желае да има принципи и правила. Промени не могат да се правят едностранно. Редно е като им форсмажорни обстоятелства, както казва Дянков, да се седне на масата. Искаме да чуем становището на премиера във връзка с това дали сме излъгани предизборно или не. Ако влезе бюджетът така, значи сме излъгани и от премиера, категоричен е Христов.
От своя страна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че той е внесъл даже сумата от 570 млн. като искане в проектобюджета. "Тази сума е на базата на договорките ни с браншовете от сектор земеделие. Когато беше внесен проектобюджетът на заседанието на МС и при обсъждането в Комисията по земеделие навсякъде поддържам този бюджет, но не аз го правя този бюджет, там е въпросът. Ние имахме преди заседанието на Комисията по земеделие среща с премиера, с министър Дянков, изложихме нашите мотиви, за съжаление чухме негативните прогнози на министър Дянков и след това дойде съобщението на комисаря Оли Рен. Всички тези негативни сигнали не ме правят оптимист, че ще успеем", подчерта Найденов. Радослав Христов заяви, че умишлено в края на всяка година се манипулира обществото. "Не съм чул комисарят Оли Рен да говори за намаляване на парите за земеделие", подчерта Христов. Земеделският министър посочи, че за първи път са дали допълнителни средства на животновъди, зеленчукопроизводители, картофопроизводители. "За тази 2011 г. тоталният бюджет от субсидии в земеделието като цяло е 1 млрд. и 66 млн. лв. За следващата година сумата ще бъде 1 млрд. и 260 млн. лв. това са 200 млн. повече заради средствата, които идват от европейския бюджет. Това е безпрецедентна цифра за българското земеделие", категоричен е Найденов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047