EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

53 села и градове с широколентов интернет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

53 села и градове с широколентов интернет

mail09:15 | 25.10.2012прегледи 426 коментарикоментари 0


Държавата започва изграждането на оптична инфраструктура за достъп до интернет от следващо поколение в 29 общински центрове и 24 малки населени места, с обща дължина около 860 км. Това стана ясно днес след подписване в присъствието на премиера Бойко Борисов на инфраструктурния проект за развитие на високоскоростен широколентов достъп в България. Страни по договора са Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИА ЕСМИС ) и Управляващият орган на Оперативна програма регионално развитие в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. ИА ЕСМИС е директен бенефициент по Оперативна програма „Регионално развитие”, Операция 2.2. „Информационна и комуникационна мрежа”.
На подписването присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.
Избраните населени места по проекта са с обща територия от 7 919 кв. км или 7% от територията на страната. В тях живеят 277 765 души, което е 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата, или 4% от населението на България. Общата стойност на проекта е в размер на 20 млн. евро. „Проектът е част от цялостната визия и приоритет на правителството по отношение на изграждането на електронно правителство”, подчерта министър Лиляна Павлова. По думите на зам.-министър Валери Борисов това е следващата логична стъпка на правителството по пътя към изграждането на т.нар. цифровите магистрали. „България изпълни една от препоръките, залегнали в програма „Европа 2020”. Целта е приобщаване на хората, които живеят в по-слабо населените райони на страната към цифровите технологии, така че те да не се чувстват изолирани и откъснати от света”, обясни той. Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили за изпълнението на проекта, и им пожела да спазят залегналите в програмата срокове.
Проектът за изграждане на оптични мрежи за бърз интернет достъп има за цел да създаде защитена, сигурна и надеждна инфраструктура за широколентов достъп от следващо поколение за нуждите на електронното управление и създаване на предпоставки за развитие на широколентовите услуги за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони на страната. Новата оптична инфраструктура ще повиши конкурентоспособността на местната икономика, като се улесни и стимулира ИТ-бизнеса при предоставянето на нови услуги на крайните потребители, което да доведе до повишаване на заетостта и жизнения стандарт на населението. Реализирането на проекта ще осигури благоприятни и равни условия за доставчиците на интернет да предоставят услуги, базирани на модерната оптична мрежа на гражданите и бизнеса. Не на последно място, хората, живеещи в слабо населените и отдалечени райони, ще имат достъп до он-лайн услуги, което ще коригира тенденциите за изолираност на тази част от населението от обществения и културен живот на страната.
Настоящият проект е в пълно съответствие с Програмата в областта на цифровите технологии за Европа („Digital Agenda for Europe“), известна като “Европа 2020”. Европейската стратегия за развитие “Европа 2020”, цели до 2020 г. всички европейци да имат интернет достъп със скорост поне 30 Mbps, и поне 50% от европейските домакинства да разполагат със свързаност над 100 Mbps. В пълно съответствие с тези изисквания настоящият проект предвижда изграджане на широколентова инфраструктура за интернет достъп от следващо поколение, осигуряващ бърз и свръхбърз достъп до дигиталното пространство.

Списък на местата, където ще се изпълнява проектът:


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg