EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

5000 фирми-нарушители заради данък уикенд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5000 фирми-нарушители заради данък уикенд

mail12:05 | 20.12.2016прегледи 1372 коментарикоментари 0


НАП проверява 5000 фирми, които не са декларирали т.нар. "данък уикенд". За тези компании има ясни доказателства, че служебно имущество се използва и за лични цели, въпреки че е приспаднат целия данъчен кредит. Това каза в ефира на БНР говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

По неговите думи, целта на НАП не е да направи ревизия, да обложи компанията с лихвите за пет години назад и да събира принудително тази сума, продавайки ако щете имуществото. Според Бъчваров, идеята е самата компания да намери разумната граница какво е съотношението - лично и служебно ползване и да начисли дължимият данък сама.

Приходната агенция променя радикално начина за работа с некоректните данъкоплатци. Ако те доброволно коригират неправилните данни, няма да търпят санкции.

Според поправките в Закона за ДДС, за служебните коли и имоти фирмите ще трябва да отчитат до каква степен се използват за лични и служебни цели. И ако например половината от времето един служебен автомобил се използва за лични нужди от собственика, шефовете или служителите, фирмата ще трябва да плаща ДДС върху 50% от стойността на автомобила и всички разходи за експлоатацията му.

Ако автомобил не се използва за лични цели, фирмите ще трябва да водят пътни листи, и няма да внасят косвен данък.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886