EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

500 тона семена за есенната сеитба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 тона семена за есенната сеитба

mail11:10 | 13.06.2022прегледи 829 коментарикоментари 0


Малко над 500 тона семена ще подготви Добруджанският земеделски институт (ДЗИ) в Генерал Тошево за предстоящата есенна сеитба, съобщи неговият директор доц. д-р инж. Илия Илиев в днешния Ден на отворените врати. 

На посетителите бяха представени три сорта фасул и 41 сорта зърнено-житни култури, като последните са разделени на две основни групи – такива, от които Институтът предлага посевен материал, и такива, които предстои да бъдат признати или вече са влезли в пълна схема на семепроизводство и след година-две материал от тях ще бъде достъпен за агробизнеса, каза проф. д-р Иван Киряков, завеждащ отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Института.

За предстоящата сеитбена кампания ДЗИ ще предлага посевен материал за 14 сорта базови семена пшеница, от които 10 са нови, един сорт твърда пшеница, пет нови сорта тритикале и два нови сорта ечемик, каза проф. д-р Киряков. От бобовите култури ще се предлага леща сорт „Илина“, който се търси най-много, грах „Кристал“ – пролетен фуражен сорт, и „Добротица“, както и три вида фасул, сред които предпочитаният заради вкусовите си качества и добрата варимост „Еликсир“.

Според проф. д-р Киряков, пшениците са в много добро състояние. „Над 70 процента от посевите вече имат четири листа. На този етап няма болести и неприятели“, каза той. Експертът прогнозира, че ако няма суховей в края на юни и не вали по време на жътвата, продукцията в по-голямата част от Добруджа няма да е по-ниска от миналата година. Към края на юни се очаква да започне жътвата на ечемика, а на пшеницата – в началото на юли, каза още проф. д-р Киряков. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163