EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

500 тона малини произведени досега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 тона малини произведени досега

mail13:10 | 27.07.2022прегледи 538 коментарикоментари 0


През последните години в България се наблюдава устойчивост на плододаващите площи на малини. През тази година те са 18 160 дка, а реколтирани до момента са 1900 декара. Произведеното количество малини досега е в размер на 500 тона. С това се похвалиха производителите наминистъра на земеделието д-р Иван Иванов. България е нетен износител единствено на малини и череши, като експортът на малини - свежи и замразени, възлиза на 3620 т през миналата година.

Количеството на преработените малини съставлява 2.9% от всички преработени плодове и възлиза на 2840 тона. Броят на преработвателните предприятия в страната е 38.По-разпространени сортове са Виламет, Малборо, Прусия, Нюбург и други и българските сортове Рубин, Самодива, Люлин, Шопска алена и „№ 195“.

В диво състояние расте предимно по северните склонове на планините. От един декар малинови храсти се получават 800-900 кг плодове. Рекордните добиви са значително по-високи - до 1500 кг от декар.

Производители се събират за първи празник на малината в поповското село Паламарца. Проявата, съпроводена с регионална среща на стопани, е насрочена за 31 юли, съобщиха организаторите от Народно читалище (НЧ) "Искра – 1893".

Кръглата маса е на тема "Европейски предизвикателства и перспективи през производителите на ягодоплодни в България". Очаква се да се включват между 20 и 30 производители от цялата Търговищка област. За БТА секретарят на културната институция Юлияна Петрова обясни мотивите да се организира празникът: "В село Паламарца земеделието от векове е основен поминък. И докато в миналото стопаните са отглеждали предимно житни култури, лозя и овошки, то днес вече са преориентирани към малинопроизводството". По думите й, отглеждащите сладкия плод днес, са наследници на големи паламарски родове, чиито предци са трупали опит в земеделието в чужбина. 

Празникът ще дообогати и съпътстващата програма, организирана от читалищните дейци. Ще има кулинарен конкурс "С аромат на алени малини" в два раздела. В първия домакините ще имат възможността да покажат умения в приготвянето на сладкиши, торти и десерти, а във втория - сиропи, сладка и желета. 

Организаторите предвиждат и конкурс за най-оригинален етикет за консервирани малини. Жури ще оценява предварително разработените от участниците проекти. 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5469