EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

500 млн.души са недохранени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 млн.души са недохранени

mail11:40 | 27.01.2023прегледи 902 коментарикоментари 0


Все повече хора в Азия нямат достатъчно храна, тъй като продоволствената несигурност нараства с по-високи цени и влошаваща се бедност, сочи доклад, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) и други агенции на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Близо половин милиард души, над 80 процента от които в Южна Азия, са били недохранени през 2021 г., а повече от 1 милиард са изправени пред умерена до тежка продоволствена несигурност, се казва в доклада. За света разпространението на продоволствената несигурност е нараснало до над 29 процента през 2021 г. от 21 процента през 2014 г.

Пандемията от КОВИД-19 беше огромна пречка, причинявайки масови загуби на работни места и прекъсвания, а войната в Украйна повиши цените на храните, енергията и торовете, лишавайки милиони от нормален режим на хранене, пише още в него.

Докладът е петият годишен преглед на продоволствената несигурност и глада от агенции на ООН, сред които ФАО, УНИЦЕФ, Световната здравна организация и Световната програма по прехраната.

През тези години напредъкът в облекчаването на глада и недохранването е забавил темп, а и се е неутрализрал отчасти. Разпространението на недохранването, измерено от агенциите на ООН, е било 9,1 процента през 2021 г., което е по-добре от 14,3 процента през 2000 г., но е леко повишено спрямо 2020 г.

Тези цифри показват, че "забавянето на борбата с глада продължава", се допълва в доклада. В него се подчертава нарастващата продоволствена несигурност, пред която са изправени хората, преместили се в градовете, където имат по-труден достъп до храна.

"Реформирането на нашите хранително-вкусови системи за производство на питателна храна и гарантиране на справедлив достъп до здравословни хранителни режими е от решаващо значение", пише още в него.

Индексът на цените на храните на ФАО се повиши през последните няколко години, като достигна рекорд през март 2022 г. Той се понижи, след като суровините поевтиняха малко по-късно през годината, но все още е с 28 процента над нивото от 2020 г.

Азиатско-тихоокеанският регион внася храни за близо 2 трилиона долара годишно. Нарастващите цени на основни продукти като ориз, пшеница и олио засягат най-бедните.

Това е част от наречената от агенциите на ООН криза "5F" на недостатъчно храна, фуражи, торове, гориво и финансиране. Конфликтът в Украйна нанесе тежък удар в много страни, които зависят от региона за пшеница, хранителни масла и торове.

Близо 2 милиарда души, или почти 45 процента от хората, живеещи в Азия, не могат да си позволят здравословно хранене, което допринася за проблеми с анемия и затлъстяване, както и глад.

Подчертавайки въздействието на пандемията, която удари особено тежко уязвимите работници в туристическата и производствената индустрия, докладът сочи, че почти един на всеки 10 тайландци е бил недохранен през 2019-2021 г. - по-висок дял от много други страни в Югоизточна Азия, където средните доходи са много по-ниски. Бедността вече се е повишила с 2,6 процента между 2015 и 2018 г., според данни на Световната банка.

Увеличаването на бедността и недохранването вървят заедно, обяснява ситуацията Шридхар Дхармапури, автор на доклада на ФАО.

Нездравословното хранене излага на риск и бъдещото здраве и продуктивност, тъй като е причина децата да страдат от забавяне на растежа или отслабване и ги прави по-податливи на заболявания. В доклада се казва, че близо една четвърт от децата в Азиатско-тихоокеанския регион са засегнати от забавяне на растежа или нисък ръст за възрастта си.

Други подробности от доклада

В Афганистан 70 процента от хората са изправени пред умерена или тежка продоволствена несигурност.

В Камбоджа половината от населението е изправено пред умерена или тежка продоволствена несигурност.

Една трета от жените в Азия на възраст 15-49 години са засегнати от анемия, която причинява умора и в най-тежките си форми може да причини увреждане на белите дробове и сърцето.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg