EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

500 бежанци ще приеме България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 бежанци ще приеме България

mail10:32 | 22.07.2015прегледи 1160 коментарикоментари 0


Успяхме да намалим с близо една трета квотата за бежанци. България ще приеме в следващите две години 500 имигранти, заселени досега в други държави.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след участието си на заседанието на министрите на вътрешните работи на ЕС в Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

Така на практика, в сравнение с първоначално определения брой, българското правителство е успяло да намали с около 33 процента броя на търсещите убежище и за които се планира да бъдат приети от страната ни в рамките на Европейския дневен ред относно миграцията. "Мисля, че това доказва, че нашите аргументи са били чути, и в същото време изразихме подкрепата си за солидарността и готовността си да помогнем на най-засегнатите държави", каза още Бъчварова, цитирана от пресцентъра на МВР.

500 е точният брой, който е за България, сравнено с около 750 при първоначално определената бройка, обясни Румяна Бъчварова. Това е общата бройка бежанци за релокация и презаселване в България в рамките на следващите две години.

През май Европейската комисия предложи България да приеме 788 търсещи убежище от общо 40 000 за целия ЕС, които да бъдат релокирани от Италия и Гърция, а също и около 200 души от трети страни, търсещи закрила и убежище в ЕС.

Преди заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, министър Бъчварова председателства първа среща на вътрешните министри от Залцбургския форум в рамките на българското председателство, което стартира този месец и ще продължи в неформални рамки до края на годината. Всички участници се обединиха около нуждата от гъвкав и навременен механизъм за финансиране на дейностите по релокацията и презаселването в рамките на Европейския дневен ред за миграцията и възможностите, които съществуват за това. Бъчварова и колегите й също така подчертаха значението на Западните Балкани като регион, който тази година е един от ключовите транзитни маршрути за нелегалния трафик на хора на територията на ЕС.

Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността между група държави-членки на ЕС, на ниво министри и експерти. Той е възможност за общи позиции и силен глас пред ЕС. Понастоящем в него участват девет централно и източноевропейски държави – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. По подобие на Съвета на ЕС, Залцбургският форум се председателства от държавите-членки на ротационен принцип за 6 месеца. България пое председателството от 1 юли тази година.

Ситуацията в Европа

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи реши разселването на имигрантите от Еритрея и Сирия, пристигнали в Гърция и Италия, да остане на доброволна основа. Това се посочва в изготвения тази нощ документ.
Съветът намалява бройката на подлежащите на разселване сирийци и еритрейци от 40 000, както предложи през май Европейската комисия, на 32 256 души за срок от две години.
Решено е вместо 20 000 мигранти, търсещи бежански статут и приети в държави извън Общността, да бъдат разселени в ЕС 22 504 души. Разселените трябва да отговарят на определението "очевидно нуждаещи се от международна закрила". Предвижда се разселването на всички 62 504 мигранти от двете категории да започне от октомври.
България ще приеме 500 души, вместо 788, както предложи първоначално ЕК. От тях 450 души ще бъдат сирийци и еритрейци, пристигнали след април в Италия и Гърция, а останалите 50 ще бъдат от приетите в държави извън ЕС.
Великобритания, Ирландия и Дания имат право да не участват в схемите за разселване. Въпреки това Великобритания ще приеме 2200 души, пристигнали в държави извън ЕС, а Дания - 1000, но няма да участват в разселването на пристигналите в Италия и Гърция. Ирландия няма да се възползва от правото си на отстъпки и ще подслони 520 души, пристигнали в страни извън ЕС и 600, приети в Италия и Гърция.
Унгария е единствената държава в ЕС, която няма да приеме нито един чужденец от двете схеми. Австрия е единствената, която, въпреки че не разполага с право на отстъпки, няма да приеме нито един чужденец, пристигнал в Италия и Гърция, а ще подслони 1900 души, заселили се временно извън ЕС.
От квотите за еритрейци и сирийци, дошли в Гърция и Италия, най-много ще бъдат разселените в Германия (10 500). Норвегия поема най-много от бежанците, пристигнали в държави извън ЕС - 3500 души.
С решението се настоява всички в ЕС да признаят статут на "сигурни държави" за Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Сърбия. Гражданите, произхождащи от "сигурни държави", нямат право на бежански статут в ЕС./БТА, БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg