EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

50 хил. лв. за МСП на фондовата борса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 хил. лв. за МСП на фондовата борса

mail16:03 | 14.09.2017прегледи 9235 коментарикоментари 0


Министерството на икономиката стартира ваучерна схема на обща стойност близо 4 млн. лева за подкрепа на малките и средните предприятия да излязат на фондовата борса. Това стана ясно на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, изпълнителния директор и заместник-председател на Съвета на директорите на Българската фондова борса Васил Големански, представители на Управляващия орган на Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/ и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, съобщи икономическото ведомство. Инициативата се реализира съвместно с Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в НС.
"Финансовата помощ ще бъде осигурена от ОПИК, като се надявам да открием процедурата през месец ноември", е казал заместник-министър Манолев. По думите му по новата схема ще може да се покриват разходи за услуги по подготовката на компаниите за емитиране на ценни книжа и първичното им предлагане на фондовата борса на стойност до 50 хил. лева под формата на ваучер. Целта на мярката е да се осигури още една алтернатива на класическите механизми за стимулиране на конкурентоспособността на българските предприятия чрез европейски средства, а именно вече познатите грантово финансиране и инструменти за финансов инженеринг. Чрез новата процедура компаниите ще получат възможност да наберат допълнителен частен капитал на базата на реалния си потенциал за развитие, оценен от независими инвестистори, който те ще могат да използват за инвестиции в разширяване на дейността си. "Не на последно място, се очаква и положителен ефект от оптимизирането на оперативните процеси в резултат от преобразуването на предприятията в публични дружества", е подчертал Александър Манолев.
Участниците в срещата са се обединили около мнението, че у нас капиталовият пазар има потенциала да реализира очакваните по-големи обороти и да изиграе ролята на своеобразен мост между българските малки и средни предприятия и потенциалните инвеститори. Подобна инициатива може да даде нов стимул и повече компании да решат да предприемат тази стъпка. "Имаме готовност, ако процедурата покаже, че функционира правилно, да удължим нейния срок и да заделим допълнителен финансов ресурс", е допълнил заместник-министър Манолев. По думите му най-важното е, че българските предприятия, чрез увеличението на капитала си, ще получат свеж финансов ресурс, за да растат по-бързо, а това ще доведе и до по-висок икономически растеж на страната.
Общият индикативен бюджет на ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на 3 911 660 лева /2 000 000 евро/. Финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 000 лева, като бенефициент ще бъде ИАНМСП. Те ще администрират процеса и ще набират заявления за получаване на ваучер. Работният вариант на схемата предвижда да се даде срок за кандидатстване на компаниите, като заявленията да се разглеждат по реда на постъпването им. Компаниите, които подадат заявления след като финансовият ресурс по схемата е изчерпан ще бъдат включени в "резервен списък". На одобрените предприятия ще бъде даден срок за реализиране на намерението им за излизане на фондовата борса и в случай, че не го спазят, техният ваучер ще бъде пренасочен към някоя от компаниите включени в резервния списък.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg