EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

50% търговска надценка за хляба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50% търговска надценка за хляба

mail10:15 | 25.09.2012прегледи 896 коментарикоментари 0


Търговската надценка на хляба е между 45 и 50 на сто, а през последните години доставната цена на продукта е останала на едно и също равнище, заяви за Дарик председателят на браншовата асоциация на производителите на хляб Мариана Кукушева. Тя отказа да коментира размера на цените в търговските обекти и дали можем да очакваме последващо поскъпване на продукта.
„Хлябът е пазарна стока и като такъв има своята пазарна цена", каза Кукушева. Тя допълни, че производителите продължават да настояват, че за насъщния трябва да има диференцирана ДДС-ставка, като се позова на опита на други европейски страни. Кукушева посочи, че има страни в Европа, където ставката е нулева. „Хлябът трябва да бъде гарантирано достъпен като цена до всяка българска трапеза", коментира още председателят на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
„Официалният анализ показва, че в последните десет години доставната цена на хляба е непроменена и тя се движи в рамките на 55-65 стотинки, независимо се в пъти са увеличени транспортни, енергийни разходи, разходи за човешки труд, осигуровки", коментира Кукушева. Тя допълни, че търговската надценка на хляба у нас продължава да бъде в рамките на 45-50 на сто.
От своя страна зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров заяви, че не вижда пряка връзка между цените на хранителните продукти и увеличението на пенсиите. Основният мотив на управляващите да повишат пенсиите е да компенсират натрупаната инфлация от 2009 г., когато бе последното увеличение. Основните продукти, които пенсионерите потребяват, са храни и лекарства, друго голямо перо от бюджета им са сметките за ток, парно и вода.
Цените на хранителните продукти зависят от пазарната конюнктура, от агроклиматичните условия и други, коментира Димитров. „Че в момента определени цени на базата на това, че примерно в земеделско отношение годината не беше добра, са се вдигнали, това не означава, че те ще останат на същото равнище и догодина", каза Димитров. По думите му ако се погледнат данните за предходни години, ще се види, че най-голямо е било увеличението на цените през 2007 година, а в последствие те са се нормализирали. Зам.-министърът допълни, че не вижда връзка между размера на увеличение на пенсиите и цените в момента.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg