EUR 1.9558
USD 1.7243
CHF 2.0934
GBP 2.2921
CNY 2.3713
you tube
mobile version

50 производители представиха млечни деликатеси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 производители представиха млечни деликатеси

mail18:15 | 07.05.2025прегледи 201 коментарикоментари 0


„Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя производителите на традиционни български продукти“ – заяви заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев по време на първия Фестивал на българското сирене и млечните продукти „От пиле мляко“, който се проведе във Враца.

В рамките на първото издание на фестивала участват над 50 производители от цялата страна, които представят традиционни рецепти и специални млечни деликатеси. Те показват иновативни подходи за съхраняване на вкуса и качеството на българските продукти и спомагат за тяхната разпознаваемост на пазара.

Заместник-министър Янчев изрази увереност, че фестивалът ще се утвърди като ежегодно събитие с широка популярност и ще привлича многобройни посетители.

Според данни на МЗХ, през последните 2–3 години се наблюдава стабилен ръст на преработените количества мляко, както и на произведените млечни продукти. Производството на българско бяло саламурено сирене от краве мляко нараства с между 2% и 7% годишно, а на кашкавал – с между 9% и 19%. Ръстът при пресните сирена достига 16%–17%.

Положителните тенденции са резултат от промени в нормативната уредба, както и от активната подкрепа на МЗХ чрез информационни кампании и организиране на фермерски пазари.

Над година и половина „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ са вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход.

На фестивала бяха показани млечни продукти от краве, овче, козе, биволско, както и по-редки – от магарешко и кобилешко мляко. Посетителите дегустираха не само сирена и кисело мляко, но и вина, мед и традиционни сладка.

Ученици от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство демонстрираха приготвянето на традиционни врачански ястия, сред които прочутата врачанска лютика.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 2954