АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
50 производители представиха млечни деликатеси



„Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя производителите на традиционни български продукти“ – заяви заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев по време на първия Фестивал на българското сирене и млечните продукти „От пиле мляко“, който се проведе във Враца.
В рамките на първото издание на фестивала участват над 50 производители от цялата страна, които представят традиционни рецепти и специални млечни деликатеси. Те показват иновативни подходи за съхраняване на вкуса и качеството на българските продукти и спомагат за тяхната разпознаваемост на пазара.
Заместник-министър Янчев изрази увереност, че фестивалът ще се утвърди като ежегодно събитие с широка популярност и ще привлича многобройни посетители.
Според данни на МЗХ, през последните 2–3 години се наблюдава стабилен ръст на преработените количества мляко, както и на произведените млечни продукти. Производството на българско бяло саламурено сирене от краве мляко нараства с между 2% и 7% годишно, а на кашкавал – с между 9% и 19%. Ръстът при пресните сирена достига 16%–17%.
Положителните тенденции са резултат от промени в нормативната уредба, както и от активната подкрепа на МЗХ чрез информационни кампании и организиране на фермерски пазари.
Над година и половина „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ са вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход.
На фестивала бяха показани млечни продукти от краве, овче, козе, биволско, както и по-редки – от магарешко и кобилешко мляко. Посетителите дегустираха не само сирена и кисело мляко, но и вина, мед и традиционни сладка.
Ученици от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство демонстрираха приготвянето на традиционни врачански ястия, сред които прочутата врачанска лютика.
Tweet |
|