EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50 млрд.евро за нисковъглеродни технологии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 млрд.евро за нисковъглеродни технологии

mail19:07 | 07.10.2009прегледи 599 коментарикоментари 0


Европейската комисия иска да бъдат вложени допълнително 50 млрд.евро в нисковъглеродни технологии като средствата бъдат използвани за  изследвания и развития в тази област.
Това ще е много важна стъпка в изпълнението на Европейския стратегически план  за енергийни технологии, който се възприема като стълб в политиката на Европейския съюз в областта на енергетиката и борбата срещу климатичните промени, бе становището на Европейската комисия, прието на днешното редовно заседание.
Предвид важността на искането то бе представено от двама комисари - Андрис Пиебалгс, който отговаря за енергетиката и  Янез Поточник, еврокомисар за науката и научните изследвания.
Европейската комисия вече изготви технологични "пътни карти" заедно с представители на индустрията, в които се определят ключовите нисковъглеродни технологии с голям потенциал за икономическото и технологично развитие на Европейския съюз през идните години. Те са използването на вятърна и слънчева енергия, развитие на електропреносните мрежи, улавяне и съхранение на въглеродния диоксид и устойчивото деление на атомните ядра.
Допълнителните средства ще могат да покрият разходите за фундаментални и приложни изследвания, за бързо навлизане на пазара на новите технологии, смята Европейската комисия.
Страните членки на Европейския съюз бяха също призовани да покажат по-голяма готовност за поемане на риск. Необходима е ясна обществена подкрепа, когато равнището на технологична несигурност и на пазарен риск е високо, е убедена Европейската комисия.
Трябва да има стимули за участието на индустрията в разработването на новите нисковъглеродни технологии, банките и частните инвеститори трябва да влагат повече средства в компании, които ще се оформят като двигатели на прехода към нисковъглеродна икономика, изтъкнаха двамата комисари.
Според тях обсъжда се по-широкото привличане на Европейската инвестиционна банка в изпълнението на  Европейския стратегически план  за енергийни технологии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg