EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50 млн. евро за грозните български сгради, ще бъдат загубени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 млн. евро за грозните български сгради, ще бъдат загубени

mail17:15 | 30.01.2010прегледи 889 коментарикоментари 0


50 милиона евро от Оперативна програма “Регионално развитие” (за проекти в сферата на енергийната ефективност) могат да бъдат усвоени от обикновените българи, чрез пренасочени към проекта “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”. Това може да стане след решение на ЕК, ако съсобствениците в сградите са свикали общи събрания, регистрирали са сдружение  и кандидатстват за тези средства. Субсидиите обаче няма изглед да бъдат получени, тъй като едва в 2% от сградите у нас са проведени Общи събрания на собствениците, а сдруженията са единици. 
Според оценка на експерти 10 % от панелните жилища в България се нуждаят от спешен ремонт. В България има близо 19 000 панелни блока. В тях живеят над 1 700 000 души.
 “Въпреки че Законът дава поле за действие на гражданите, те не се възползват от тази възможност и в много квартали има много зле изглеждащи и трудно отопляеми сгради.”, коментира депутатът Николай Пехливанов, зам.-председател на парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство:  „Трябва да направим закона работещ и да намерим механизъм всички, които не могат да си позволят по-добро жилище, да получат финансиране за реновирането на старото си, а тези, които са платили над 1000 евро за кв.м да не страдат от проблеми с недобросъвестни съседи.”
Срокът за свикване на общи събрания и сдружаване на собствениците изтече на 1 ноември 2009 г. , но ниските санкции при неизпълнение на разпоредбите на Закона за управление на етажната собственост го направиха неефективен. Миналата седмица Народното събрание прие на първо четене измененията, внесени от народния представител Николай Пехливанов, с които срокът се удължава с още шест месеца.

“Но за да бъде законът работещ и да си спестим съседски спорове по време на събранията, трябва да дадем възможност на собствениците на всяка сграда да изберат принципа за вземане на решения. Съществуващото в момента условие гласовете да се определят спрямо притежаваните общи части на сградата създава редица разногласия. Трябва да дадем възможност на съсобствениците да избират между този и по-достъпния за обикновените хора - според броя на апартаментите”, коментира Пехливанов.
Освен това народният представител напомни, че в по-старите панелни блокове са извършвани многократни прехвърляния на апартаментите и съответно на общите части от един собственик на друг. Често при такива прехвърляния са допускани грешки и така може да се окаже, че сборът от общите части в някой блок в “Люлин” например надхвърля 100 процента. Вместо да се стига до дълги съдебни дела за установяване на реалните проценти на собственост, е по-добре да има алтернативно решение. Това е едно от основните промени в Закона, за които Пехливанов ще настоява с допълненията, които предстои да внесе в сряда.
Ако и след изтичането на удължения срок собствениците не са свикали събрания и не са вписали сградите в общинските регистри, според Закона това трябва да направят кметовете.  Но местната администрация няма капацитет за подобни действия и ако през юни се окаже, че по-малко от 70% от жилищните сгради са регистрирани, ще се наложи да се пристъпи към повишаване на санкциите.
„По-високия данък сгради за всички недобросъвестни съсобственици може да бъде един от подходите, съчетан с облекчение за всички, които са изпълнили ангажимента си.”, коментира Николай Пехливанов. „Искрено се надяваме, чрез добра разяснителна кампания да мотивираме  гражданите да предприемат стъпки да получат, а не да губят средства”, допълва Пехливанов.
Законът за управление на етажната собственост е един от най-важните закони, които предстои НС да гласува. Причината е, че от него ще бъде засегнат почти всеки българин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053