EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50 % по-ниски цени на роуминга в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 % по-ниски цени на роуминга в Европа

mail16:29 | 21.01.2010прегледи 1783 коментарикоментари 0


Нов доклад на консултантската компания Tariff Consultancy Ltd. показва резултатите от въведения праг на цените на роуминга от Европейската комисия за периода от 2007
 до 2010 година. Цените за обаждания и sms в Европа са намалели наполовина през този период, съобщава водещата световна информационна група Пи Ар нюзуайър, цитирана от БТА.
Европейските цени за роуминг при обмен на данни са били средно 5,4 евро, което е пет пъти повече спрямо 1 евро по цени на едро за мегабайт, предвидени в ограниченията на комисията.
При използването на индивидуален оператор цените за роуминг при обмен на данни варират между прага, определен от Комисията, до над 10 пъти повече спрямо ограничението.
"Основна пречка при използването на роуминга е липсата на осведоменост на потребителите", отбелязва Маргрит Сешънс, маркетинг директор на Tariff Consultancy. "За наше силно учудване нерегулираните цени на роуминга са се понижили много слабо, както показва изследването ни за тригодишния период от 2007 година. В някои случаи потребителят може да бъде принуден да плаща десет пъти по-висока цена, ако се намира извън ЕС", посочва Сешънс.
Според Tariff Consultancy около 90 % от европейските мобилни оператори са определили цени за роуминг, близки до прага, поставен от ЕК, който на практика  действа като ценови стандарт.
Нетният ефект от ребалансирането на мобилните тарифи за роуминг извън ЕС е, че роуминг услугите за САЩ и други държави са относително по-скъпи отколкото, ако потребителят се намира в ЕС.
Например цената за роуминг при обаждане от зоната на ЕС до следващата географска тарифа се увеличава средно с 200 %.
Цената за sms при роуминг от ЕС до следващата географска зона се увеличава със 160 %.
Цената за роуминг при обмен на данни от ЕС до следващата географска зона отчита растеж с 270 %.


Тагове: роуминг, цени, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg