EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5 хил. домакинства подменят старите си печки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 хил. домакинства подменят старите си печки

mail18:10 | 25.11.2019прегледи 659 коментарикоментари 0


Пет хиляди домакинства в столицата могат да подменят старите си печки на дърва и въглища с нови екологични уреди по проект на Столичната община, съобщи Йоана Христова, зам.-кмет по екология.
Тя припомни, че общината изпълнява над 100 мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляването на замърсяването с фини прахови частици. Общината работи по два проекта за подмяната на отоплителни инсталации на 20 хил. домакинства за период от три години. В момента над 55 хиляди домакинства се отопляват на твърдо битово гориво. Единият от тях се нарича Интегриран проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по програма LIFE на ЕС.
Това е първият интегриран проект за България на стойност малко над 16 млн.евро и включва Столична община и общините Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана, информира Христова.
Домакинствата ще могат да кандидатстват за оборудване за пелетни камини, пелетни котли с водни ризи, газови котли, газови конвектори и стоманени радиатори. Безвъзмездно по проекта ще се финансира допустимото оборудване, монтажа и ще има обучение как да го експлоатират, обясни Христова. Покрива се и гаранционното обслужване за петгодишен период на отоплителните уреди. Критериите при избора на 104 домакинства за пилотната фаза са те да се отопляват на дърва и въглища, да са собственици или съсобственици на имотите, имотите да са със жилищно предназначение, да са заявили своето желание по определен ред, да не са използвали друго финансиране по други програми или други донорски програми за закупуване и предоставяне на отоплителни уреди, да са платили към момента на кандидатстването местните данъци и такси върху недвижимия имот, в който се намира отоплителният уред.
Проектът ще обхване Филиповци, Волуяк, Мрамор, Требич, Грудово, Световрачене, Негован, Чепинци, Бусманци, кв. Абдовица, кв. Димитър Миленков, с. Казичене, с. Кривина, които идентифицирали като замърсители с ФПЧ 10 от битово отопление.
По думите на Христова основните цели на проекта са да се подобри качеството на атмосферния въздух в шестте общини в България, да се повиши осведомеността на гражданите и да се привлекат неправителствените организации при решаване на въпросите, свързани с качеството на атмосферния въздух. Най-главната цел е да се намалят емисиите на фини прахови частици на територията на СО чрез подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди, посочи Христова.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg