EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

5 транша за Гърция до края на 2015 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 транша за Гърция до края на 2015 г.

mail13:04 | 19.08.2015прегледи 1170 коментарикоментари 0


От 20 август до края на годината Гърция се очаква да получи пет транша или повече от половината капитали от новия спасителен пакет, договорен с кредиторите на страната. Пакетът е на стойност 85,5 млрд. евро, съобщава в. "Та неа", цитиран от БТА.

Траншовете ще се отпускат в зависимост от прилаганите икономически мерки, изисквани от кредиторите.

Представен на Еврогрупата документ за финансовите нужди на Гърция предвижда страната да получи пет месечни вноски от август до декември, като за всяка от тях правителството в Атина ще трябва да изпълнява конкретни мерки, приети от парламента.

От общо 58 икономически мерки, които са били обсъждани на срещата на Еврогрупата на 14 август, шест са частично реализирани и предстои още 13 да бъдат изпълнени.

Месечните вноски до края на годината на стойност 46,7 млрд. евро са в зависимост от тези мерки. Те са изискани от кредиторите и предвиждат орязване на бюджетни разходи, промени в пенсионно-осигурителната система, уреждане на проблема с лошите кредити и продажба на регионалните летища.

Същевременно германският финансов министър Волфганг Шойбле отново засегна въпроса за евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, предаде БГНЕС. "Това е изключително право на гръцкия народ - да реши дали страната да излезе от Еврозоната", каза Шойбле в интервю за немския тв канал ZDF по повод на предстоящото гласуване в Бундестага по третия пакет за Атина. Гласуването ще се състои в сряда.

"Правителството на Ципрас заяви, че страната е готова да остане в Еврозоната, ако обаче не понесе бремето на реформите. Но подобно разбиране е погрешно. Ако искаш да останеш член на Еврозоната, трябва да предприемеш някакви действия. Да, това ще е тежко за гърците, но се явява необходимост".

В край на миналата седмица Еврогрупата одобри третата програма за финансова помощ за Гърция, на стойност близо 86 млрд. евро, които Атина ще получи в рамките на следващите 3 години и ще изплаща 32,5 години. Парите обаче ще дойдат само ако Гърция проведе реформи, включително пенсионна, и масирана приватизация.

В интервюто си за ZDF Шойбле повтори при какви условия Международния валутен фонд ще се включи в третия пакет за Гърция. "Ако реформите тръгнат и ако финансово-икономическите показатели към края на септември са добри, МВФ ще участва. От Фонда обаче продължават да настояват за реструктуризация на гръцкия дълг (т.е. за частичното му отписване, с което Еврогрупата не е съгласна)".
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1169