EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5% по-скъп ток от 1 юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5% по-скъп ток от 1 юли

mail15:30 | 05.04.2011прегледи 476 коментарикоментари 1


Най-много с 5 % ще поскъпне токът от първи юли. Това потвърди председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от darifinance.bg, след като трите фирми на енергото – ЧЕЗ, Е.ОН и EVN окончателно внесоха в комисията предложенията си за нови цени на електроенергията от лятото. Семерджиев съобщи, че предложенията на трите компании не се различават от предварителните заявки, които те обявиха в края на февруари. Тогава ЧЕЗ и Е.ОН поискаха цената на тока от юли да скочи драстично – с близо 15 на сто, а EVN поиска електроенергията да поскъпне с около 5 процента.
Трите дружества ЧЕЗ, Е.ОН и EVN не са се отказали от искането си токът от 1 юли да поскъпне с между 5 и 15 на сто, въпреки че още преди повече от месец шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев обяви предложенията им за нереално високи. Днес Семерджиев потвърди прогнозите си, че драстичен скок в цената на тока от лятото е невъзможен:
„Ако има увеличение, то ще е минимално. Трябва да отчетем все пак зелената енергия, където има повишение и евентуално техните искания ще ги разгледаме от гледна точка на инвестиционните им програми“, коментира Семерджиев, допълвайки, че категорично токът от 1 юли няма да поскъпне с повече от 5 на сто.
Той увери, че в сметките за промяна на цената на тока ще влезе и обещаната компенсация на потребителите за това, че 9 месеца са плащали с 3 процента по-скъп ток заради договорената, но непроизведена енергия от централата „AES Гълъбово”. „Ще има компенсация, разбира се, тъй като тази електроенергия не е била закупена от „Марица – Изток 1“, обясни Семерджиев. На въпрос каква ще бъде компенсацията, той отговори, че „това ще зависи от това откъде е закупена енергията, която е трябвало да бъде закупена от "Марица – Изток 1“(„AES Гълъбово”). От думите на Семерджиев стана ясно, че предстоящата компенсация няма как да повлияе на цената на тока, така че от първи юли изобщо да няма поскъпване на електроенергията.


 


Тагове: ДКЕВР, цени, ток
 
Коментари
 
slavej77 - 05-04-2011 г. 19:31:44

evn kradlivo pleme xorata nqmat pari za xlqb a te uveli4avat toka

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg