EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5% намаление на парното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5% намаление на парното

mail16:50 | 22.12.2010прегледи 624 коментарикоментари 0


Клиентите на топлофикационните дружества ще плащат с около пет процента по-ниски сметки за парно от началото на януари 2011 г. Това предвиждат изчисленията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) относно понижението на цените на топлинната енергия заради намалението на цената на природния газ.
Предложението на работната група на ДКЕВР е за над пет процентно намаление на цената в по-големите градове. Окончателно решение ще бъде взето на 27 декември. Намалението на цената на природния газ сумарно с над 6 процента за последното тримесечие на 2010 г. и първото на 2011 г. дава реално основание за намаляване и на цената на парното, обясни председателят на регулатора Ангел Семерджиев.
В коментар за БТА заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски посочи, че според промените в наредбата за ценообразуване същественото изменение на цената на природния газ трябва да бъде отразено и в цената на топлинната енергия и това изчисление е направено коректно от регулатора. Друг е въпросът, че при регулирането на цените от 1 юли 2010 г. ДКЕВР не призна някои разходи на топлофикационните дружества като ремонти и инвестиции, коментира Терзийски. Нямаме различия с ДКЕВР по отношение на изчисленията на новата цена на топлинната енергия, но ремонтната програма на дружествата бе силно орязана, каза днес и заместник-директорът на "Топлофикация София" Стоян Цветанов. Той изрази опасения, че ако бъде запазена новата цена на парното от 1 януари 2011 г. загубата на столичната топлофикация за следващата година само заради понижението на цената ще е 20 млн. лв. Според Терзийски всяко дружество трябва да анализира приходите си и влиянието на новата цена върху тях, но принципът, заложен в наредбата за изчисляване на цените, е спазен от ДКЕВР и дружествата ще имат достатъчно приходи да покриват плащанията си към "Булгаргаз". За проблеми във финансовото състояние на дружеството сигнализира днес и представителят на "ЕВН Топлофикация Пловдив" Иван Иванов. Той посочи, че още от регулаторния период от 1 юли 2010 г. топлофикацията остава с отрицателен марж от 3 млн. лв. За своята инвестиционна програма дружеството получи адмирации от държавния регулатор. През декември 2011 г. предстои пускането в експлоатация на когенерация на дружеството, която ще намали значително разходите, посочиха от ЕВН. Валентин Терзийски каза, че за 2010 г. няма дружество, което да не обслужва текущите си задължения, проблемът идва от натрупаните стари дългове към газовата компания. Засега няма топлофикация, застрашена от спиране на доставките на синьо гориво заради дългове. От "Булгаргаз" обаче сигнализираха за повишаване на задлъжнялостта през последния месец.
Само разсрочените задължения на "Топлофикация София" към газовия доставчик се равняват на 500 млн. лв. , а текущите задължения на топлофикацията към "Булгаргаз" са 60 млн. лв., оповести заместник-председателят на дружеството Стоян Цветанов.
От ДКЕВР нееднократно призовават столичната топлофикация да инвестира в модернизиране на производствената технология и внедряване на когенерация. Очакваме от новото ръководство на дружеството да представи бизнес план, каза Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Според него в бъдеще столичната топлофикация би могла да намали значително разходите си и това да се отрази и на цените на дружеството, ако бъде внедрена модерна когенерационна технология. Трябва да имате по-агресивна инвестиционна политика, посъветва Семерджиев представителите на столичната топлофикация и даде за пример топлофикациите в Пловдив и Бургас, които инвестират в съоръжения за комбинирано производство.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163